Maduro: USA podnikli kybernetický útok na energetiku krajiny, pomôže nám Rusko!
17 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Rusko je pripravené podporiť Venezuelu a zvážiť žiadosť o pomoc pri obnove energetického systému krajiny, povedal ruský veľvyslanec v Caracase Vladimir Zaemskij, informuje agentúra TASS.

"Samozrejme, naša krajina je pripravená podporiť nášho strategického partnera Venezuelu v tejto ťažkej dobe," povedal Vladimir Zaemskij.

Ako poznamenal diplomat, prezident Venezuely Nicolas Maduro vytvoril osobitnú komisiu pre vyšetrovanie nehody v elektrárni Guri a tiež sa obrátil na Rusko o technickú pomoc.

Moskva na nové sankcie EÚ odpovie, oznámila ruská diplomacia
Rusko na nové sankcie Európskej únie zareaguje. Uviedlo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie bez toho, aby popísalo konkrétne opatrenia, píše agentúra Reuters. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | tasr


"Čo sa týka obnovy energetického systému krajiny, venezuelské úrady v súčasnosti pripravujú stanovisko k prioritám, ktoré v tejto oblasti potrebujú riešiť, a diskutujú o tom, akú pomoc k tomu potrebujú. Potom, čo obdržíme príslušnú aplikáciu, ju starostlivo zvážime, "dodal Zaemskij.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro povedal, že porucha v energetických sieťach latinskoamerickej krajiny je teroristickým činom, za ktorý nesú zodpovednosť Spojené štáty.

"Kybernetický útok na venezuelský elektrický systém je teroristickým činom vlády USA proti ľudu Venezuely. Venezuelský ľud porazil teroristický útok vlády Donalda Trumpa a teraz sa pripravujeme na ďalší postup, "povedal Maduro.

Maduro uviedol, že za útokom stojí národný bezpečnostný poradca prezidenta John Bolton, útok sa uskutočnil z Houstonu a Chicaga.

Maduro tiež požiadal o pomoc niekoľko štátov, obzvlášť Rusko a Čínu, pri vyšetrovaní útoku na republikový energetický systém.