Volodin chce požadovať od Ukrajiny odškodnenie za „25 rokov anexie“ Krymu
16 | 03 | 2019 I Vadim Nikiforov, Kommersant.ru

Vjačeslav Volodin, predseda Štátnej dumy Ruskej federácie, má v úmysle požadovať od Ukrajiny odškodnenie za „25 rokov anexie“ Krymu. Uviedol to na spoločnom stretnutí Rady Štátnej dumy a parlamentu Krymu v Simferopole.


Volodin nariadil vypočítať škody spôsobené ekonomike Krymu a Krymčanom, ktorí boli podľa jeho názoru v ukrajinských časoch poškodení. Počas cesty na polostrov sa delegácia Štátnej dumy zúčastnila osláv venovaných piatemu výročiu referenda o Kryme.


V piatok ráno, Vjačeslav Volodin, spolu s politickou reprezentáciou Krymu, položil kvety na pomník „ľudovej milície všetkých čias“ v Simferopole. Potom sa zúčastnil pochodu z Rady ministrov Krymu do Štátnej rady.



Šéf frakcie spravodlivého Ruska Sergej Mironov navrhol, aby bol deň krymského referenda (16. marca) štátnym sviatkom a dňom voľna.


Po zhromaždení sa poslanci a úradníci presťahovali do zasadacej miestnosti Štátnej rady Krymu.




Volodin povedal, že Ukrajina "zaobchádzala s Krymom veľmi, veľmi nečestne." Podľa neho takmer 25 rokov (pred anexiou Krymu) boli porušené práva občanov na ich rodný jazyk, ekonomika Krymu a Sevastopolu bola „zničená“. Nazval ukrajinské obdobie „de facto anexiou“ a navrhol odškodnenie od Ukrajiny.


Dajme pokyn príslušnému výboru Štátnej dumy spolu s príslušnými výbormi Štátnej rady Krymu, aby sme túto otázku preštudovali, vypočítali, koľko stratilo hospodárstvo Krymu v dôsledku deštruktívnej politiky Ukrajiny, ktorá tu bola implantovaná. A prostredníctvom našich európskych parlamentných štruktúr budeme Ukrajinu nútiť a zaviažeme ju, aby to kompenzovala, “povedal Volodin.