Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia nového prezidenta
16 | 03 | 2019 I TASR
Volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili, Slováci si piatykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Hlasovacie miestnosti sú otvorené od 7.00 do 22.00 h v 5940 okrskoch. O post hlavy štátu sa uchádza 13 kandidátov, voliť môže viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Voľby stoja viac ako 12,7 milióna eur.

Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. Na to, aby bol prezident zvolený už v prvom kole, musel by jeden z kandidátov získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov. Pokiaľ sa tak nestane, bude sa konať druhé kolo. Plánované je na 30. marca.

V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

Hlas preferovanému kandidátovi odovzdajú voliči tým, že zakrúžkujú jeho poradové číslo na listine. Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska. Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Volič, ktorý nemôže zo závažných, najmä zdravotných, dôvodov prísť voliť prezidenta SR do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú volebnú schránku. Žiadať možno obec, v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu.

Volebný zákon myslí aj na ľudí, ktorí pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nevedia čítať alebo písať, nemôžu upraviť hlasovací lístok sami. Umožňuje im, aby to za nich urobila iná osoba, ale nesmie to byť člen okrskovej volebnej komisie.

Pre voličov je spustená aj infolinka ministerstva vnútra. Na čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 môžu občania volať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. Linky sú určené verejnosti a odpovedajú im tam na otázky týkajúce sa volieb. Výsledky volieb sa budú zverejňovať na webstránke www.volbysr.sk.

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát v čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jeho nástupca.