Volebná noc - minúta po minúte - Víťazkou je Čaputová, do druhého kola pokračuje so Šefčovičom
16 | 03 | 2019 I Alexander Adamecký, TASR
Hlavný denník Vám prináša spravodajstvo aj počas volebnej noci. Všetky aktuálne informácie nájdete v tomto článku, prehľadne a na jednom mieste. Ak sa chcete pozrieť ako to vyzeralo počas volebného dňa,
Prezidentské voľby 2019 - Minúta po minúte
Hlavný denník vám prináša aktualizované informácie z prostredia dnešných volieb prezidenta Slovenskej republiky. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | Alexander Adamecký, TASR
.

02:20 - Do druhého kola volieb ide definitívne Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič


Víťazkou prvého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová. Do druhého kola ide s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po sčítaní 99,94 % okrskových zápisníc.

Čaputová v prvom kole získala 40,56 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 % hlasov. Čaputová mala náskok pred Šefčovičom vo väčšine krajov, tesnejší rozdiel medzi nimi bol napríklad v Prešovskom kraji. Volebná účasť dosiahla 48,74 %.

Do druhého kola sa nedostal Štefan Harabin, ktorý vo voľbách získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba, ktorý dostal 10,39 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,72 % hlasov. Do druhého kola sa nedostali ani Béla Bugár, Milan Krajniak, Eduard Chmelár, Martin Daňo, Róbert Švec, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula, ani Bohumila Tauchmannová.

02:15 - Harabin: Idem vyhrať ďalšie voľby


Prezidentský kandidát Štefan Harabin zostáva sudcom Najvyššieho súdu SR, kde mal v súčasnosti pozastavenú funkciu, a je presvedčený o tom, že ďalšie prezidentské voľby vyhrá.

Uviedol to na brífingu po zverejnení výsledkov sobotňajších prezidentských volieb, v ktorých napokon obsadil tretie miesto."To znamená, že idem vyhrať nasledujúce voľby, minimálne prezidentské, ja nikdy nejdem prehrať. Pozrite sa, pán Kotleba posunul pána Šefčoviča do druhého kola, čiže posunul v podstate zánik rodiny, posunul islamizáciu slovenskej kresťanskej rodiny, základne a cudzie vojská na území Slovenska, v podstate zánik štátu," povedal okrem iného Harabin.

"Ja idem vyhrať ďalšie voľby a to je prvý krok. Neurobil som chybu, veď mám 301.000 hlasov. Sám so svojou rodinou som získal 15 percent hlasov, veď to je úžasný úspech. Ja ďakujem všetkým voličom a tým, ktorí si skutočne uvedomujú, o čo sa hrá na Slovensku," dodal Harabin.

Po sčítaní takmer všetkých okrskových zápisníc je víťazkou prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Do druhého kola pôjde s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Čaputová v prvom kole získala 40,53 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 % hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,71 %.

Do druhého kola sa nedostal Štefan Harabin, ktorý vo voľbách získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba, ktorý získal 10,4 % hlasov.

01:28 - Mikloško: Klamal by som, keby som povedal, že som s výsledkom spokojný


Klamal by som, keby som povedal, že je to výsledok, s ktorým som spokojný. Samozrejme, čakal som viac. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta František Mikloško na margo zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov prezidentských volieb. Podľa nich získal viac ako 5,6 percenta hlasov.

"Nehodlám ale teraz hodnotiť, či už moju kampaň, alebo kde som urobil chyby," uviedol. Zopakoval však, že to bolo jeho posledné politické vzopätie."Nehovorím to nejako skleslo, ale v tejto chvíli moje angažovanie sa ako politika, ktorý by sa chcel ešte zúčastniť nejakých volieb, definitívne končí," poznamenal Mikloško.

Jasno má v súvislosti s druhým kolom prezidentských volieb, ktoré bude o dva týždne. Otvorene zdôraznil, že Maroša Šefčoviča voliť nebude a neodporúča to ani svojim voličom. "Tento človek nemá moju dôveru, aby vystupoval a uchádzal sa o môj hlas," skonštatoval.

V prípade Zuzany Čaputovej nechá rozhodnutie na voličoch, aby sa rozhodli podľa svojho svedomia. "Ja sám sa rozhodnem podľa svojho svedomia a nebudem to v tejto chvíli špecifikovať," povedal Mikloško. Podotkol ale, že v rozhodujúcich chvíľach, ktoré boli krajné, vraj kládol celoživotný hodnotový systém nad politický pragmatizmus. "Viac k tomu nepoviem," doplnil Mikloško.

František Mikloško sa zároveň poďakoval svojej manželke a rodine, ale aj priateľom, ktorí patrili do jeho volebného štábu, pomáhali mu a podporili ho. Do volebnej centrály na Lazaretskej ulici ho prišiel podporiť napríklad humorista Oliver Andrásy či niekoľko súčasných i bývalých politikov. Boli medzi nimi napríklad Vladimír Palko a Peter Zajac, ale aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová a viacerí staromestskí miestni poslanci.

01:23 - Čaputová je rada, že v 2. kole prezidentských volieb nebude extrém


Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom."Chcem pogratulovať pánovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola. Som rada, že obidvaja nebudeme musieť čeliť extrému," povedala po tom, čo z predbežných neoficiálnych výsledkov vyplýva, že ju volilo vyše 40 percent voličov, Šefčoviča necelých 19.

Čaputová poďakovala všetkým voličom, ktorí ju posunuli v prezidentských voľbách do druhého kola, a to nielen v slovenčine, ale aj v jazyku menšín. Ďakuje aj rodine a spolupracovníkom. "Uchádzala som sa o hlasy všetkých voličov, preto sa chcem všetkým poďakovať. Budem sa snažiť nesklamať," povedala Čaputová.

Svoj výsledok vo voľbách vníma "ako veľké volanie po zmene, slušnosti a spravodlivosti". Náskok pred Šefčovičom je podľa nej povzbudivý. Čaputová si želá férovú kampaň pred druhým kolom volieb. Mieni sa uchádzať o dôveru voličov aj protikandidátov."Budem sa o ňu uchádzať najmä cez komunikovanie možno toho, čo nás môže spájať. To sú hodnoty, vnímanie problémov na Slovensku, a pokúsim sa ich presvedčiť o tom, kadiaľ môže cesta viesť von. Myslím si, že môže viesť cez spoluprácu a slušnosť," doplnila.

So Šefčovičom sa podľa jej slov rozchádzajú v kritickom pohľade na aktuálnu situáciu na Slovensku."Najmä v oblasti vyvodzovania zodpovednosti, korupcie, zneužívania moci a férovosti. U neho vidím len to B, len pohľad do budúcnosti, nie veľmi ochotu baviť sa o prítomnosti alebo minulosti, ktorá ešte nie je doriešená," povedala Čaputová. Podľa nej sa treba pozrieť na realitu bez ružových okuliarov.

01:20 - Šefčovič chce v druhom kole osloviť programom a hodnotami


V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. Povedal to po zverejnení predbežných neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získal druhý najväčší počet hlasov. Napriek výsledkom Šefčovič verí, že do druhého kola štartujú so Zuzanou Čaputovou z rovnakej štartovacej čiary.

"Od zajtra začíname nanovo, karty boli opäť rozdané," myslí si Šefčovič, ktorý podľa svojich slov urobí všetko preto, aby oslovil väčšinu voličov na Slovensku. "Určite nechcem bojovať proti zlu ako je to prezentované protistranou. Rozhodne nechcem deliť ľudí na dobrých a zlých, na slušných a neslušných. Chcem byť prezidentom všetkých ľudí na Slovensku," avizoval.

Nasledujúce dni tiež podľa Šefčoviča potvrdia, že on a Čaputová sú veľmi odlišní kandidáti. Oproti súperke má podľa svojich slov iný pohľad na sociálnu politiku, zdôraznil tiež svoje skúsenosti. "K tým programovým témam sme sa veľmi nedostali. Verím, že v tomto bude zmena," konštatoval Šefčovič. Chce sa tiež podrobnejšie pozrieť na program Progresívneho Slovenska, ktorého je Čaputová podpredsedníčkou. V tejto súvislosti zdôraznil svoju nezávislosť.

01:15 - Krajniak: Témy kampane budem naďalej presadzovať ako poslanec NR SR


Volebný výsledok je potrebné rešpektovať, rovnako ako je potrebné pokračovať v témach, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné. Kandidát na prezidenta Milan Krajniak takto komentoval svoj volebný výsledok i spätnú väzbu, ktorú vo svojej predvolebnej kampani získal od verejnosti.

"Nemožno sa tváriť, že výsledok nie je podstatný, no to, čo je pre mňa veľmi dôležité, je poznanie, že témy, ktoré som prioritne rozvíjal ako prezidentský kandidát, teda riešenie zadlženia ľudí a podporu rodičov, ktorí vychovávajú budúcu generáciu, sú absolútne zásadné, a ja ich budem presadzovať i naďalej," uviedol Krajniak pre TASR. "V demokracii je potrebné využiť každý nástroj, ktorý umožní presadiť program zlepšujúci život ľudí, ja to naďalej budem robiť z pozície poslanca Národnej rady SR," dodal.

Pogratuloval postupujúcim do druhého kola, ocenil zároveň všetkých, ktorí o výsledku prvého kola rozhodli, a špeciálne venoval poďakovanie tým, ktorí sa mu rozhodli dať svoj hlas. "Je to pre mňa záväzok, aby som týchto ľudí nesklamal ani v budúcnosti," povedal.

Deklaroval, že nebude vyjadrovať podporu jednému z dvoch kandidátov, medzi ktorými sa rozhodne v druhom kole o v poradí piatom prezidentovi krajiny. Rovnako nechce ani dávať odporúčania voličom strany Sme rodina.

01:04 - Bugár: Výsledky volieb ukazujú, že nálada v spoločnosti je za zmenu


Výsledky prvého kola prezidentských volieb ukazujú, že nálada v spoločnosti na Slovensku je za zmenu. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta Béla Bugár, ktorý podľa predbežných neoficiálnych výsledkov volieb získal zhruba tri percentá hlasov.

Predvolebné prieskumy verejnej mienky podľa Bugára ukazovali jednoznačne tých, ktorí sa môžu dostať do druhého kola volieb. "Dokonca favorizovali kandidátku Zuzanu Čaputovú. Pritom hrozil postup aj extrémistického kandidáta. Medzi druhým a tretím miestom podľa prieskumov verejnej mienky bol rozdiel dosť malý. Práve preto si myslíme, že aj časť našich voličov radšej hlasovala za favorizovanú kandidátku Čaputovú, aby sa do druhého kola volieb nedostal extrémistický kandidát," skonštatoval Bugár.

Predstavitelia strany Most-Híd sa chcú preto s Čaputovou stretnúť a rokovať. Na otázku, či tým jasne odmietajú podporu kandidátovi Marošovi Šefčovičovi v druhom kole volieb, Bugár odpovedal, že "nič vylúčené nie je".

Šéf Mosta-Híd tvrdí, že robili všetko pre to, aby dosiahol dobrý výsledok v prezidentských voľbách."Možno keby som bol zdravší, bol by som aktívnejší. Som však pred operáciou," priznal. To, že neuspel, podľa neho nemá súvis s budúcoročnými parlamentnými voľbami. "To nemôžete porovnávať," vyhlásil. Výsledky prezidentských volieb však budú v strane analyzovať.

Bugár strávil volebnú noc v centrále svojej strany Most-Híd v Bratislave. Podporiť ho prišli aj minister spravodlivosti Gábor Gál, poslankyňa Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová, minister životného prostredia László Sólymos, minister dopravy Árpád Érsek či podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar.

Gál povedal, že prvé kolo prezidentských volieb bolo o osobnostiach a o tom, že karty zamiešali tí najsilnejší kandidáti. Hrnčiar skonštatoval, že sa ukázalo priklonenie voličov k dvom najsilnejším kandidátom, ktorí vychádzali z prieskumov verejnej mienky. "Možno aj preto, aby zabránili dostať sa do druhého kola volieb niekomu z extrémistických kandidátov. Stavili na istotu," podotkol. Nemyslí si však, že by výsledok Bugára vo voľbách mal súvis s úspechom strany Most-Híd v budúcoročných parlamentných voľbách. "Toto sú úplne iné voľby a budeme to musieť vyhodnotiť," skonštatoval Hrnčiar.

00:56 - V druhom kole volieb si zmerajú sily Z. Čaputová a M. Šefčovič


V druhom kole prezidentských volieb si zmerajú sily Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorým sa podarilo od voličov získať najviac hlasov.

Po spracovaní 91,66 % okrskových zápisníc získala Čaputová 40,04 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,72 % hlasov. Čaputová výrazne vedie najmä v Bratislavskom, Trnavskom či Nitrianskom kraji. Tesnejší náskok má však napríklad v Prešovskom kraji.

Na treťom mieste skončil Štefan Harabin, ktorý získal 14,44 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba s 10,6 % hlasov a päticu kandidátov s najväčším počtom hlasov uzatvára František Mikloško s 5,66 %.

Volebná účasť v prezidentských voľbách dosiahla 48,28 %. Najviac spracovaných okrskových zápisníc je najmä v Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

00:46 - Harabin: Mojich nominantov nepúšťajú do volebných komisií


Prezidentský kandidát Štefan Harabin má informácie o tom, že jeho nominantov nepúšťajú do volebných komisií, a naďalej sa napriek predbežným výsledkom domnieva, že postúpi do druhého kola volieb.

"Ja nekomentujem výsledky v polčase alebo v tretine zápasu. Nemám na to dôvod. Akurát mám informácie z volebných komisií, že nepúšťajú mojich nominantov do volebných komisií sčítavať hlasy. Zamykajú dvere, teda ide o jasnú manipuláciu. Ja si nič nemyslím, ja len hovorím, čo mi hlásia nominanti v okrskových volebných komisiách," uviedol po polnoci na krátkom brífingu Harabin.

"Hovorím, že v štáte treba urobiť poriadok a nastoliť právo. Možnože sa niektorí toho boja a už aj v okrskových komisiách robia neprávo – to je všetko, čo mám na to povedať. Veď to je niečo nenormálne," zdôraznil sudca Najvyššieho súdu SR.

Na otázku, či podá sťažnosť na Ústavný súd SR na priebeh týchto volieb, Harabin povedal, že "pokiaľ sa neuplatňuje právo, tak sa musí na to reagovať".

00:25 - Na prvých miestach sa nič nemení


Výsledky 1. kola prezidentských volieb sa ani po spočítaní troch štvrtín okrskových zápisníc výraznejšie nemenia. Do druhého kola postupujú Zuzana Čaputová so ziskom 39,46 % hlasov a Maroš Šefčovič s 18,79 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,57 % hlasov. Na štvrtom mieste sa umiestnil Marian Kotleba, ktorý získal 10,69 % hlasov. Päticu prvých kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,62 % hlasov. Ostatní kandidáti získali menej ako 5 % hlasov. Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosahuje 47,64 %.

00:24 - Mistrík gratuluje Čaputovej, ľudí žiada, aby ju volili aj v 2. kole


Robert Mistrík gratuluje Zuzane Čaputovej k výsledku v prvom kole prezidentských volieb. Apeluje na voličov, aby ju prišli voliť aj v druhom kole 30. marca. Čaputová má podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyše 39 percent hlasov a v druhom kole by sa mohla stretnúť s Marošom Šefčovičom.

"Gratulujem Zuzane," vyhlásil Mistrík. Verí, že Čaputová bude slovenskou prezidentkou. Čaputovej doterajší výsledok považuje za "veľké víťazstvo pre Slovensko". Je rád, že pred prvým kolom volieb odstúpil v prospech Čaputovej. "Spoločne sme dokázali uhrať veľké víťazstvo. Je to signál do budúcnosti. Verím, že príde aj pokrok v eurovoľbách a potom vo veľkých voľbách," reagoval. Mistrík tým myslel nadchádzajúce parlamentné voľby.

Mistrík, ktorý sa vzdal v prospech Čaputovej pred prvým kolom, prenechal kandidátke bilbordy, ktoré môže využívať. "Spájanie demokratických síl má veľký zmysel. Verím, že Slovensko má pred sebou veľkú budúcnosť," uzavrel Mistrík.

00:06 - Zuzana Čaputová zatiaľ vedie vo všetkých krajoch


Zuzana Čaputová zatiaľ vedie v boji o prezidentské kreslo vo všetkých krajoch. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR sa jej podarilo získať 39,25 % hlasov. Za ňou nasleduje Maroš Šefčovič, ktorý získal predbežne 18,7 % hlasov. Spočítaných bolo takmer 60 % okrskových zápisníc a volebná účasť dosiahla 47,24 %.

Na treťom mieste je zatiaľ Štefan Harabin s 14,47 % hlasov, nasleduje ho Marian Kotleba, ktorý získal 10,71 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško, ktorý získal 5,63 % hlasov. Ostatní kandidáti získali menej ako 5 % hlasov.

00:02 - Harabin: Idem voľby vyhrať a počkajme si na konečné výsledky


Prezidentský kandidát Štefan Harabin je napriek predbežným neoficiálnym výsledkom sobotňajších volieb naďalej presvedčený, že prezidentské voľby vyhrá.

"Ja idem voľby vyhrať," vyhlásil pred novinármi Harabin. Dodal, že treba si počkať na konečné výsledky volieb. "Myslím si, že ma podporil východ Slovenska, sever Slovenska, Horehronie a Nitra," povedal krátko po zverejnení prvých výsledkov.

Na otázku, či pre neho nebolo vhodnejšie spojiť sa s prezidentským kandidátom a predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom, Harabin uviedol, že sa nikdy nedohaduje s nikým."Odmietal som a aj vždy budem odmietať kupčenie. Ale počkáme si na koniec," zdôraznil.

Harabin aj v prípade volebného neúspechu si neplánuje založiť politickú stranu."Pokiaľ mierite na zakladanie politickej strany, tak to neprichádza do úvahy. Ja nemám žiadnu politickú budúcnosť, nie som politik, som sudca Najvyššieho súdu. Prečo by som vstupoval do nejakej strany? Bol som pred rokom 1989 v strane a odvtedy som apolitický," uviedol Harabin.

23:58 - Čaputová prijíma prvé výsledky s pokorou, ľudia chcú podľa nej zmenu


Zuzana Čaputová prijíma prvé predbežné neoficiálne výsledky a prieskumy z prezidentských volieb s pokorou. Vyplýva z nich, že ju v prvom kole volilo okolo 40 percent ľudí.

"Veľmi milo ma to prekvapilo, som vďačná. Zatiaľ k tomu pristupujem s pokorou a trpezlivosťou. Tie čísla vyzerajú fajn, napĺňa ma to nádejou a optimizmom," povedala Čaputová.

Predbežné výsledky podľa jej slov signalizujú, že ľudia volajú po zmene."Zdá sa mi, že slovenskí voliči a voličky si vedia predstaviť človeka, ktorý je možno v politike nie veľmi dlho, ale zároveň možno prináša iné názory na riešenia," uviedla.

V druhom kole by si želala Maroša Šefčoviča."Považujem ho za politika, ktorý reprezentuje iné názory a riešenia, ale za politika, ktorý sa v zásade drží faktov," vysvetlila. Potvrdila zároveň, že ak by vyhrala, bude sa zaoberať odstúpením z funkcie podpredsedníčky mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko.

Čaputová sa v prípade postupu do druhého kola mieni uchádzať o dôveru voličov kandidátov, ktorí neuspeli. Neočakáva podporu neúspešných kandidátov, ale pokiaľ ju dostane, bude za ňu vďačná. Záujem má aj o voličov z národnostných menšín. "Vážim si každého voliča a voličku," doplnila.

Vo volebnom štábe Čaputovú sprevádza aj ochranka. Kandidátka hovorí, že ide zatiaľ iba o preventívne opatrenie súvisiace s okolnosťami, ktoré sa dejú a jej tím ich vyhodnocuje.

23:49 - Do druhého kola najskôr postúpi dvojica Čaputová a Šefčovič


V prezidentských voľbách po spočítaní viac ako 40 percent okrskových zápisníc naďalej vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať 39,08 % hlasov. Za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,85 % hlasov, prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,58 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Na štvrtom mieste sa predbežne umiestnil Marian Kotleba, ktorý získal 10,59 % hlasov. Päticu prvých kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,46 % hlasov.

Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosahuje 46,78 %. Najviac zápisníc je zatiaľ spracovaných v Prešovskom kraji, a to takmer 50 %.

23:32 - V prezidentských voľbách vedie Zuzana Čaputová, nasleduje ju Maroš Šefčovič


V prezidentských voľbách zatiaľ vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať od občanov 38,91 % hlasov, za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,87 % hlasov a prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,52 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po spočítaní 21,56 % okrskových zápisníc.

Na štvrtom mieste predbežne vo voľbách skončil Marian Kotleba, ktorý získal 10,61 % hlasov, a päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,16 % hlasov.

Bélovi Bugárovi sa podarilo získať 4,33 % hlasov, za ním sa umiestnil Milan Krajniak s 2,96 % hlasov, nasleduje za ním Eduard Chmelár s 2,83 % hlasov.

Menej ako jedno percento hlasov získali zvyšní piati kandidáti, a to Martin Daňo, Juraj Zábojník, Róbert Švec, Ivan Zuzula a poslednou je Bohumila Tauchmannová. Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosiahla 46,04 %. 

23:29 - Matovič sa ospravedlňuje za poslanca, ktorý narušil voľby


Incident s volebnou urnou v obci Medzany v okrese Prešov má na svedomí obecný poslanec, ktorý sa do zastupiteľstva dostal s podporou OĽaNO. Potvrdil to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorého incident mrzí, ospravedlnil sa zaň a bol by rád, keby sa tento poslanec vzdal mandátu a dostal trest.

"V obci Medzany nás požiadala o podporu skupina ľudí, ktorí chceli kandidovať za poslancov obecného zastupiteľstva. Kandidovali len s našou podporou a z piatich poslancov získali štyri miesta. Veľmi veľká dôvera ľudí v obci. Bohužiaľ, jeden z nich, doteraz úplne bezúhonný, sa dnes opil, ukradol urnu a hodil ju na chodník," priblížil Matovič na sociálnej sieti.

Zdôrazňuje, že tohto človeka nepozná. "Dôveroval som ľuďom, ktorí ho vybrali, volal som s nimi a hovoria, že nikto v dedine nechápe, lebo nikdy s ním neboli žiadne problémy. Napriek tomu budem veľmi rád, ak sa pán poslanec bezodkladne vzdá svojho poslaneckého mandátu a dostane spravodlivý, a áno, aj prísny trest, lebo si ho zaslúži," doplnil Matovič.

23:24 - Median SK posiela do 2. kola prezidentských volieb opäť Čaputovú a Šefčoviča


Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič by postúpili do druhého kola prezidentských volieb. Čaputovú by v prvom kole volilo 42 percent voličov, Šefčovič by získal 16 percent hlasov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Median SK pre RTVS.

Na treťom mieste by sa umiestnil Štefan Harabin so ziskom 12 percent. Nasledujú Marian Kotleba s deviatimi percentami a František Mikloško so šiestimi percentami.

23:23 - Prieskum pre TV Markíza posiela do 2. kola taktiež Čaputovú a Šefčoviča


Druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 30. marca, by malo byť súbojom medzi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý sa uskutočnil v posledných dňoch. Čaputová získala od respondentov 42 percent a Šefčovič 17,6 percenta hlasov.

Pred bránami druhého kola ostali podľa tohto prieskumu Štefan Harabin (13,7 percenta hlasov) aj Marian Kotleba (9 percent hlasov).

23:19 - TA3: Do druhého kola by mali postúpiť Čaputová a Šefčovič


Do druhého kola prezidentských volieb by sa mali dostať Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre televíziu TA3 spracovala agentúra AKO.

Prvé miesto v sobotňajšom kole podľa tohto prieskumu obsadila Zuzana Čaputová so ziskom 46,3 percenta. Za ňou sa umiestnil Maroš Šefčovič (15,2 percenta) a Štefan Harabin (11,7 percenta).

23:18 - Milan Krajniak: Pre dobrú vec sme urobili maximum


Bez ohľadu na výsledok volieb ostane pocit, že sme pre dobrú vec urobili všetko, čo sme vládali. Vo svojom volebnom štábe to v poďakovaní sa svojim spolupracovníkom povedal kandidát na prezidenta Milan Krajniak.

"Ak bojujeme za niečo, čomu veríme, za niečo, čo pomôže tejto krajine, môžeme mať pokoj na duši," uviedol. "Ukázali sme ľuďom, že sú tu takí, ktorí sa na nich nevykašlú, aj keď sa ostatní na nich vykašlali," zdôraznil necelú polhodinu pred skončením sa volebného moratória v očakávaní prvých výsledkov sobotňajšieho prvého kola.

Krajniakovu prácu v kampani ocenil aj predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Zdôraznil, že Krajniak sa zameral na komunikovanie o svojich myšlienkach, ktorým sa uchádzal o dôveru voličov, a neútočil na iných kandidátov.

23:17 - Harabin počas volebného dňa najmä oddychoval a verí vo víťazstvo


Do svojej volebnej centrály v bratislavskom hoteli Apollo dorazil krátko po 21. hodine prezidentský kandidát Štefan Harabin spoločne s manželkou Gabrielou. Ešte predtým prišli do centrály aj jeho deti a ďalší rodinní príslušníci.

Harabin pri príchode do centrály médiám oznámil a zopakoval, ako aj v minulosti, že prišiel voľby vyhrať. Volebný deň prežil podľa vlastných slov pokojne, oddychoval a čítal. Prisľúbil, že len čo budú známe predbežné výsledky, okamžite príde k zástupcom médií.

Volebná centrála je pre hostí na prvom poschodí a pre novinárov je vyčlenené tlačové stredisko na druhom poschodí. Harabin čaká na výsledky v poľovníckom salóniku, kde je kapacita približne 30 osôb. Harabin nepozýval podľa vlastných slov žiadnych politikov.

Zástupcov médií je viac 50, z toho aj viacero zahraničných, ako napríklad z britskej agentúry Reuters, americkej AP, nemeckej televízie ARD, ruskej Ria Novosti, ako aj viacerých českých a poľských médií. Z agentúr susedných štátov je zastúpená česká ČTK a poľský PAP.

23:16 - Čaputová verí v dobrý výsledok, v druhom kole by chcela Šefčoviča


Volebný večer Zuzany Čaputovej sa nesie v komornejšej atmosfére. Na výsledky prvého kola prezidentských volieb čaká kandidátka vo svojom štábe len s najbližšími spolupracovníkmi a rodinou.

Prišli aj niektorí predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu či Robert Mistrík, ktorý sa pred prvým kolom volieb vzdal v prospech Čaputovej.

"Som plná očakávaní a verím v dobrý výsledok," povedala pri príchode Čaputová. Nevie odhadnúť, či jej výsledok môže byť na víťazstvo. "Sama som zvedavá na výsledok, dúfam, že to je na postup do druhého kola," uviedla.

Ak by sa do druhého kola dostala, chcela by sa tam stretnúť s Marošom Šefčovičom. "Pre Slovensko by bolo lepšie, ak by postúpil kandidát, ktorý nepredstavuje extrémne názory, a to je pán Šefčovič," doplnila.

Mistrík verí v Čaputovej víťazstvo."Verím, že to bude víťazstvo a že pohneme túto krajinu trošku dopredu. Myslím si, že to bude veľký deň pre Slovensko," poznamenal.

22:39 - Slováci v zahraničí vítajú postoj Pellegriniho k voľbám prezidenta v zahraničí


Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) víta vyhlásenie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, že možnosť voliť hlavu štátu aj občanmi SR v zahraničí má jeho podporu. TASR o tom informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

Združenie víta i fakt, že premiér hovorí realisticky o voľbách na zastupiteľských úradoch."Predstava SZSZ je, že pri všetkých typoch hlasovaní by bolo možné realizovať ich na zastupiteľských úradoch a pri hlasovaniach okrem prezidentských volieb aj poštou," uviedol Skalský.

SZSZ podľa jeho slov podporuje aj voľby prostredníctvom internetu. "Hoci existujú príklady, akým je Estónsko, sme si vedomí právnych i bezpečnostných komplikácií, ktoré sa s tým spájajú. Preto uprednostňujeme okamžité riešenie kombinujúce poštu a zastupiteľské úrady a začatie diskusie o voľbách prostredníctvom internetu," uzavrel predseda SZSZ.

Za veľký obrat v postojoch koalície a veľký krok pre občiansku spoločnosť na Slovensku považuje vyjadrenie premiéra občianske združenie Srdcom doma. Vníma ho ako veľké zadosťučinenie pre tisíce slovenských občanov, ktorí pravidelne cestujú voliť na Slovensko. "Teraz očakávame, že pán premiér poverí Ministerstvo vnútra SR tým, aby pripravilo návrh legislatívnych zmien, ktoré umožnia občanom voliť zo zahraničia," dodal predseda petičného výboru Srdcom doma Samuel Zubo.

22:17 - V Banskej Bystrici volilo asi 150 ľudí za mrežami a 10 až 15 bezdomovcov


Krátko pred zatvorením volebných miestností na území Banskobystrického okresu nezaznamenali žiadne narušenie volieb, incidenty či prerušenie hlasovania. Prvé kolo sobotňajších prezidentských volieb prebiehalo pokojne. Konštatovala to pre TASR zapisovateľka okresnej volebnej komisie Dagmar Albertová. Na území okresu bolo 129 okrskov, z toho 77 priamo v meste pod Urpínom.

Ako TASR večer informoval Peter Jakubec, vedúci organizačného oddelenia banskobystrického magistrátu, odvolilo okolo 150 ľudí v ústavoch na výkon trestu a väzby. K volebným urnám do okrsku číslo sedem v Základnej škole na Triede SNP prišli aj bezdomovci, teda ľudia, ktorí majú v občianskom preukaze zapísaný trvalý pobyt "mesto Banská Bystrica". V meste je ich evidovaných 1558.

"Prišlo ich okolo desať až 15. Dvaja takí skutoční a ostatní, čo bývajú v podnájmoch. Z tých zhruba 1500 je to nejaké jedno percento, čiže nie je to žiadny zával," reagoval Jakubec.

22:13 - Väčšina volebných miestností sa zatvorila, začína sa sčítavanie hlasov


Väčšina volebných miestností sa zatvorila, komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Prezidentské voľby na Slovensku narušil incident v obci Medzany, pre ktorý sa predĺžilo moratórium a s tým súvisiace zverejňovanie predbežných neoficiálnych výsledkov do 23.16 h. V Medzanoch teda zavrú volebnú miestnosť o tomto čase. V meste Malacky zase voliči hlasujú do 22.35 h.

Ako vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, v Medzanoch volič odcudzil hlasovaciu urnu aj s hlasovacími lístkami, pričom došlo k jej poškodeniu. Volebná miestnosť sa musela zatvoriť na hodinu aj 16 minút, aby sa overilo, či nedošlo k odcudzeniu alebo zmanipulovaniu obsahu urny.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa vo volebný deň zaoberala podnetmi týkajúcimi sa napríklad podozrenia z protizákonného vedenia volebnej kampane. Išlo tiež o podnety, v ktorých sa voliči sťažovali na nesprávne umiestnenie volebných komisií. Za veľmi závažný podnet označil predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány ten, ktorý sa týkal celoštátneho denníka. Okrem dvoch incidentov v Malackách a Medzanoch bol podľa Báránya priebeh volieb pokojný, pripomenul, že voľby prezidenta SR patria k tým najpokojnejším z organizačno-technického hľadiska.

Priebeh prezidentských volieb monitorovali aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dohliadali posilnené policajné hliadky.

Neoficiálne predbežné výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk až po 23.16 h, aktualizovať ich bude približne v desaťminútových intervaloch.

Počas volebného dňa bolo otvorených takmer 6000 volebných miestností. Voľba prezidenta je dvojkolová, ak nebude prezident zvolený v prvom kole, bude druhé. Naplánované je na 30. marca. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu napoludnie, keď sa plánuje tlačová konferencia.

21:50 - Termín vyhlásenia oficiálnych výsledkov 1. kola prezidentských volieb


Vyhlásenie oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb sa očakáva v nedeľu 17. 3. 2019 o 12.00 h na Drieňovej 22 v Bratislave na tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán.

Prezidentské voľby 2019 - Minúta po minúte
Hlavný denník vám prináša aktualizované informácie z prostredia dnešných volieb prezidenta Slovenskej republiky. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | Alexander Adamecký, TASR