Splnomocnenec Ravasz ide zlegalizovať rómske osady
16 | 03 | 2019 I TASR
Do národného projektu Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách je zapojených aktuálne 145 obcí. TASR o tom informoval splnomocnenec Ábel Ravasz.

Projekt je určený pre 150 obcí, ktoré sú oprávnenými žiadateľmi, a slúži na využitie nového paragrafu zákona o pozemkových úpravách z roku 2017.

Prezident A. Kiska hovoril o rómskej problematike s eurokomisárkou Jourovou
O rómskej problematike diskutovali prezident SR Andrej Kiska s európskou komisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví Věrou Jourovou na spoločnom piatkovom stretnutí v Košiciach. Podľa prezidenta je základným... Čítať ďalej
01 | 03 | 2019 | TASR


V súčasnosti je v realizácii prvá fáza projektu, stretnutia s obcami, geodetickou spoločnosťou a Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, a následne vymeranie pozemkov. Podľa Ravasza je to náročný proces, jeho výsledky očakáva úrad v 2. polroku 2019 a v roku 2020.

"Druhá fáza projektu potom bude určená pre obce, ktoré budú mať predpoklady na vysporiadanie pozemkov jednoduchými pozemkovými úpravami," uviedol.

Ako pozitívny príklad uviedol obec Čirč, kde starosta vysporiadal pozemky medzi prvými na Slovensku. "Dnes sú všetky pozemky v majetku obce, ktorá ich prenajíma svojim obyvateľom. Tento proces však trval 7 rokov. Práve ponaučenia aj z tohto príbehu inšpirovali legislatívnu zmenu, ktorá je v už platnosti, a ktorá výrazne urýchľuje proces," priblížil.

Zdôraznil, že bez toho, aby obec mala pozemky v poriadku, nevie vstúpiť do investícií, nevie zaviesť pitnú vodu, aj iné pozitívne zmeny v osadách. V žiadnom prípade nehrozí búranie osád. „Pracujeme aj s dodatočnou legalizáciou týchto stavieb, toto zavádzame napríklad vo Veľkej Lomnici, aby sa z osád konečne stali štandardné obecné časti," uzavrel.