Orbán bez servítkov: Pozor na "liberálnu ríšu", skoncujme so Spojenými štátmi európskymi
16 | 03 | 2019 I Peter Králik

Maďarský konzervatívny premiér Viktor Orbán chce, aby nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu (EP) znamenali "nový začiatok pre Európu" a ukončili "zlý sen o Spojených štátoch európskych". Želá si, aby Európa po nich "znovu patrila Európanom".


Orbán to včera povedal pri príležitosti osláv výročia revolúcie a boja za nezávislosť z roku 1848, na ktoré pozval svojho blízkeho spojenca, poľského premiéra Mateusz Morawieckého.

Orbán, ktorý zastáva tvrdú protiimigračnú politiku, podľa agentúry MTI povedal, že "ak nebudeme chrániť našu kresťanskú kultúru, o Európu prídeme a Európa už nebude patriť Európanom".

Varoval tiež, že "v liberálnej ríši všetci stratíme slobodu". Európania môžu byť podľa neho šťastní jedine vtedy, ak si budú rozhodovať sami o svojich osudoch a osudoch svojich národov.

"V mene lepšej budúcnosti pre Maďarsko, Poľsko i Európu bojujeme za pravdu a spravodlivosť,"povedal pred budovou maďarského národného múzea poľský premiér Morawiecki z euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť.

Orbán sa v poslednej dobe stal terčom kritiky zo strany ďalších európskych konzervatívnych strán za svoju útočnú kampaň proti Bruselu. Európska ľudová strana (EĽS), ktorej členom je Orbánova strana Fidesz, bude budúci týždeň rozhodovať o vylúčení tohto politického zoskupenia zo svojich radov.

Orbán pred týždňom vyhlásil, že debata o tom, že jeho strana do EĽS patrí, môže skončiť tak, že z nej Fidesz odíde. O ďalšom spojenectve svojej strany na európskej úrovni by potom v prvom rade rokoval v Poľsku s predstaviteľmi národno konzervatívneho Práva a spravodlivosti.

Súčasná vláda v Budapešti i vo Varšave čelí kritike  zo strany inštitúcií EÚ kvôli porušovaniu princípov právneho štátu.