Moskva na nové sankcie EÚ odpovie, oznámila ruská diplomacia
16 | 03 | 2019 I tasr

Rusko na nové sankcie Európskej únie zareaguje. Uviedlo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie bez toho, aby popísalo konkrétne opatrenia, píše agentúra Reuters. 


"Rusko nenechá tento nepriateľský čin Európskej únie bez odpovede," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rada EÚ v piatok v Bruseli doplnila ďalších osem ruských predstaviteľov na sankčný zoznam osôb vytvorený v súvislosti s krízou na Ukrajine. Rozhodnutie o zaradení ďalších osôb na "čierny zoznam" prijali predstavitelia členských krajín v reakcii na eskaláciu situácie v Kerčskom prielive a Azovskom mori, ako aj na porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska, ktoré v uvedenej situácii bezdôvodne použilo vojenskú silu.

Pentagon chce kúpiť tisíce riadených rakiet proti Rusku a Číne
Ministerstvo obrany USA plánuje kúpiť cez desaťtisíc riadených rakiet za účelom ich nasadenia v budúcnosti proti Rusku a Číne. Čítať ďalej
17 | 03 | 2019 | Roman Suchý


Rovnaké opatrenia voči Rusku prijali v piatok aj Spojené štáty a Kanada.

"Tvrdenie EÚ, že Rusko porušilo medzinárodné právo a použilo neodôvodnenú silu, nezodpovedá vôbec realite," dodala Moskva.

Ako pripomenul Reuters, termín oznámenia o rozšírení sankcií voči Moskve prichádza v čase pripomienky piatich rokov od anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Uvedené sankcie v podobe zákazu vycestovania do EÚ a zmrazenia aktív sa teraz vzťahujú na celkovo 170 osôb a 44 subjektov. Okrem toho sa subjektom EÚ zakazuje poskytovať osobám a firmám na sankčnom zozname finančné prostriedky.