Komentár Martina Ondráša: SNS nanovo definovala zákony na dobré, zlé a Dankove
16 | 03 | 2019 I Martin Ondráš

Ministerka Matečná každým novým vyhlásením dokazuje ako veľmi sa trápi na tom neštastnom ministerstve.


Ceny potravín rástli na Slovensku v minulom roku v porovnaní s priemerom EÚ viac ako dvojnásobne rýchlejšie a obsadili sme neslávne druhé miesto. Na takýto dramatický nárast cien pritom nevidíme žiaden relevantný dôvod. Treba otvorene povedať, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Pritom toto zdražovanie nepremietajú do dodávateľských cien, preto farmári a potravinári doslova živoria“


upozornila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR.


Prijať zákon, ktorý zavádza štátny odvod z ceny potraviny, tvorený výlučne u obchodníka a potom tvrdiť, že obchodník nemá dôvod na zvýšenie ceny, patrí do zbierky rozprávok a nie zbierky zákonov. Nepoznať rozdiel medzi malým farmárom a agrobarónom, možno jasne vysvetľuje, prečo farmári živoria, ale nepoznať rozdiel medzi poľom a vybetonovaným letiskom, to už je na zamyslenie. Panika začína pri skutočnosti, že jej nič nehovorí ani účinná ochrana vnútorného trhu a zdravia spotrebiteľa. Zlatý klinec je jej súdnoznalecké oceňovanie cien traktorov a výpočet nákladov na cestovné z Košíc do Bratislavy. Ak si to všetko zhrniete, nemôžu Vás tieto vyjadrenia prekvapiť. Jediné, čo Vás môže prekvapiť, je skutočnosť, že je aj napriek tomu všetkému stále hrdá, odborná a slušná ministerka propagandy.


SNS je známa svojím amatérskym spôsobom tvorby legislatívy. Bez analýz, bez akéhokoľvek relevantného podkladu. Len tak, lebo sa to „niekomu“ hodí. SNS nanovo definovala zákony na dobré, zlé a Dankove. Ak ceny potravín na Slovensku rastú rýchlejšie ako v priemere EÚ, znamená to iba jedno. Premietnutie zmien v prostredí Slovenska, ktoré majú priamy dopad na tvorbu ceny. Ak všetci tvrdili, že ceny porastú, jedine SNS bola proti. Ako vtedy, ani teraz SNS „NEVIDÍ“ žiaden relevantný dôvod. Ceny narástli. Presne podľa prepočtov a odhadov všetkých analytikov. Stalo sa presne to, čo ministerka síce nevidí, ale čo priamo spôsobila svojím konaním.


Keď poľný maršál Danko zavádzal svoje obľúbené rekreačné poukazy, tiež nevidel žiadny ekonomický dopad na nikoho. Že svojím konaním zásadne skomplikoval situáciu zamestnávateľom a vytvoril iba „ďalší“ povinný náklad, na ktorý treba zarobiť, čiže opäť zdvihnúť ceny, tiež asi nevidel. Vracia sa mu to ako bumerang. Už sa ozvalo ministerstvo školstva (SNS), ktoré prišlo na to, že asi bude treba zaplatiť tie poukazy aj štátnym zamestnancom, lebo aj štát je zamestnávateľ. Danko to musel vedieť, ale tváril sa, že nie. Kto a z čoho ich zaplatí, zatiaľ nie je jasné. Ani správa nevychladla a ozvalo sa ďalšie ministerstvo, tentokrát zdravotníctva, lebo ani tam nejak na tieto „benefity“ nie sú peniaze. Ešte príde na rad vnútro, lebo aj policajti a hasiči majú nárok na poukazy, potom pribudne spravodlivosť, lebo aj sudcovia a prokurátori sú na tom rovnako, neskôr obrana a všetci vojaci. Zaplatí to Danko osobne ?


Ani bývalý predseda SNS (Slota) nevidel žiaden problém s emisným škandálom a oči mu asi otvoril až sudca a dvaja jeho experti za mrežami. To len dokazuje, že táto strana je účelovo slepá a túto slepotu má v základnej DNA. Danko nie je žiadna výnimka. Jedine prokurátor a sudca mu dokážu otvoriť, jeho úmyselne zatvorené oči.


Geniálne nápady tohto záujmového združenia „našich“ sú najdrahší pokus/omyl za ostatných 10 rokov. Vybrať ročne z peňaženiek občanov 100 mil Eur cez zvýšenú cenu potravín v čase, kedy je na Slovensku chudoba a neisté vyhliadky ekonomiky sa dá nazvať iba ako hyenizmus. Ak je volič SNS podobne slepý, nech si dobre kontroluje svoje náklady na život. Potravinami to začalo, ale neskončilo. Niekto bude musieť zaplatiť tieto geniálne nápady. Od nákupu stíhačiek, cez opravu letísk, národných dopravcov, neoprávnene vyplácaným EÚ fondom, darčekových rekreačných poukazov a dane z potravín. Do toho si pripočítajte náklady na súdne spory, pokuty z EÚ. Ak si pripočítate ďaľšiu hrozbu vo výške 1,5 mld Eur, ktoré toto zoskupenie opäť účelovo pripravuje, ostáva jediná otázka. Môže si vôbec Slovensko dovoliť takýto pokus/omyl systém ?