Železničná spoločnosť Slovensko sa dohodla s odbormi na zvýšení miezd
15 | 03 | 2019 I TASR

Železničná spoločnosť Slovensko sa v rámci kolektívneho vyjednávania dohodla s odborovými centrálami na raste miezd v najbližších dvoch rokoch. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.


Od 1. marca tohto roka sa tak všetkým zamestnancom zvyšuje tarifná mzda o 30 eur a vybraným profesiám stúpne pohyblivá zložka mzdy (prémie) v priemere o 25 eur. Od 1. januára 2020 by sa tarifná mzda mala všetkým zamestnancom zvýšiť o ďalších 30 eur. Vybraným profesiám sa zasa od apríla budúceho roka má zvýšiť pohyblivá zložka mzdy v priemere o ďalších 20 eur.

Kiska poslal sústrastný telegram generálnej guvernérke Nového Zélandu
Prezident SR Andrej Kiska zaslal v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v meste Christchurch sústrastný telegram generálnej guvernérke Nového Zélandu Dame Patricii Lee Reddy. TASR o tom informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | TASR


"Pri tomto výsledku sú dôležité dve veci. Prvou je, že sa nám podarilo dohodnúť navýšenie miezd až na dva roky, čo je pre zamestnancov istotou do budúcnosti, a tou druhou je, že z pôvodného návrhu 'všetkým rovnako' sme dokázali časť zvýšenia presunúť do variabilnej zložky – to znamená, že tí, ktorí chcú pracovať viac, si môžu aj viac zarobiť. Aj o tom je transformácia firmy, ktorú sme začali ešte v roku 2016," priblížil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Stretnutia s odborármi v rámci série kolektívnych vyjednávaní, ktorých predmetom bol mzdový nárast zamestnancov ZSSK, prebiehali od novembra 2018 do marca 2019. Pôvodné návrhy zamestnávateľa a jedenástich odborových centrál sa výrazne líšili, ale v stredu 13. marca došlo k dohode.