Všetky dôležité kauzy Mariána Kočnera
15 | 03 | 2019 I redakcia

Marián Kočner je ž niekoľko mesiacov vo väzbe a čelí obvineniu z falšovania zmeniek.Najnovšie ho mal jeden z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej označiť za objednávateľa vraždy. Kočner figuroval v mnohých kauzách, o ktorých písal aj zavraždený novinár. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich.


Už od 90. rokov figuroval v najväčších kauzách, ktoré sa na Slovensku dovtedy udiali, a to pri únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča a kauze Technopol. Kočner bol spolu s prezidentovým synom obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Od prezidenta Kováča nakoniec dostal milosť. V roku 2000 nemecký súd prípad zastavil.

Lipšic zastupuje jednu z firiem Penty Mecom. Nevidí v tom problém, komentuje SMS Haščáka a Kočnera
15 | 03 | 2019 | Ján Paľkoš


Kočner sa po prvýkrát zviditeľnil na konci deväťdesiatych rokov. Kauza vrcholila v septembri 1998 len niekoľko týždňov pred voľbami. Išlo o spor Kočnerovej firmy Gamatex s Pavlom Ruskom – vtedajším generálnym riaditeľom a majiteľom televízie Markíza. Hoci šlo na prvý pohľad o súkromný spor dvoch podnikateľov, kauza nabrala úplne iný rozmer. Vtedajší politici si z nej totiž z nej len chvíľku pred voľbami vytĺkali politický kapitál.

Výmenou za pohľadávku voči Markíze pomohol istý Siloš Pohánka Ruskovi s licenciou potrebnou na vysielanie. Svoju pohľadávku mal v roku 1998 predať za jednu korunu práve Kočnerovej firme Gamatex. Hodnota podielu mala aj s úrokmi presahovať sumu dvoch miliónov eur.

Keď si firma Gamatex pohľadávku uplatňovala, Rusko ju odmietol. Jeho vtedajšia spoločníčka, už vtedy s Ruskom rozhádaná Sylvia Volzová, však túto pohľadávku potvrdila. Kočnerova firma následne v exekúcií vydražila podnik Markíza – Slovakia. Získaním tejto firmy získal Kočner aj rozhodujúci vplyv v Slovenskej televíznej spoločnosti STS, ktorá televíziu prevádzkovala.

AKTUÁLNE: Vyšetrovateľ navrhol pre zmenky obžalobu Mariana Kočnera a Pavla Ruska
15 | 03 | 2019 | Roman Suchý, TASR


V auguste do areálu Markízy vtrhol spolu s ochrankou a začal ju obsadzovať. Dvaja novinári sa však zabarikádovali a v živom vysielaní povedali, že “sloboda a demokracia sú v ohrození, pretože Markízu obsadila mafia”. Pár týždňov pred voľbami tak ľudia protestovali pred budovou Markízy – na tribúnach vtedy rečnil aj Robert Fico, či Mikuláš Dzurinda. Rusko bol vo funkcii generálneho riaditeľa do roku 2000. V tom istom roku Kočner svoju firmu Gamatex predal prevádzkovateľovi STS.

Kočner sa stal mediálne známy vďaka Markíze, práve tá ho však aj dostala za mreže. Kauza Gamatex mala byť podľa Ruska a Kočnera ukončená aj vypísaním štyroch zmeniek na Kočnerovo meno. Rusko ich mal podpísať z titulu vtedajšieho generálneho riaditeľa. Markíza ich pravosť spochybňuje od začiatku sporu, tvrdí, že v účtovníctve firmy nie je a nikdy nebol tento krok zaznamenaný. Obaja muži sú v tejto veci obvinení, Rusko však vyviazol s monitorovacím náramkom.

VYJADRENIE HASČÁKA: Nikdy som s Marianom Kočnerom nekomunikoval o likvidácii ktorejkoľvek osoby
Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák tvrdí, že nikdy s podnikateľom Marianom K. ani v náznakoch nekomunikoval na tému fyzickej likvidácie ktorejkoľvek osoby. Uviedol to v reakcii na medializované informácie, že mu mal Marian K. poslať SMS... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | Roman Suchý, TASR


V roku 2004, keď bol ministrom hospodárstva Pavol Rusko, vznikla kauza KIA. Bola to vraj Kočnerova odplata Ruskovi. Podnikateľ vtedy kúpil pozemky pri Žiline, na ktorých mala vyrásť automobilka KIA. Kočner pozemky nechcel predať ani za svet a bránil ich dokonca obrneným transportérom. Nakoniec ich predal Slovenskému pozemkovému fondu a zarobil na tom 300-tisíc korún.

Kauza Glance House - Bytovka Glance House v Bernolákove púta pozornosť pre jej zvláštny prevod na firmu blízku Kočnerovi. V súvislosti s ňou sa objavuje aj meno bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý pre ňu stratil aj miesto. Čelil podozreniam, že v prospech Kočnera nezasiahol v kauze. Ako zastupujúci generálny prokurátor v roku 2012 umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, a tak potvrdil súhlas s prevodom nehnuteľností.

Vyšetrovateľom vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky sa podarilo dostať k nahrávke, na ktorej je zaznamenaný rozhovor medzi Trnkom a Kočnerom. Na zvukovom zázname má byť zachytené ako Kočner korumpoval Trnku, má sa tam hovoriť o úplatkoch ale aj o kšeftovaní s nahrávkou Gorila.

Kauza "Sasanka" - Nahrávka s názvom Sasanka zachytávala rozhovor vtedajšieho predsedu parlamentu Sulíka s kontroverzným podnikateľom. Tí spolu v roku 2011 viedli debatu o politike či o výmene Ivety Radičovej na poste premiérky. Kočner neskôr ich vzťah potvrdil. Sulík mal s podnikateľom pri častých raňajkách viesť siahodlhé debaty, v ktorých mal bývalú premiérku nazvať “ožratá trúba.”Mali skutočne nadštandardné vzťahy.

KAUZA: Štátna firma vyrábajúca onkolieky prišla o 125.898 eur, tvrdí NKÚ. Firma Dr. Magnet sa bráni
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) upozornil, že pre nevýhodné kontrakty za roky 2012 až 2017 štátna firma vyrábajúca onkolieky prišla o 125.898 eur. Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | Peter Králik


Počas domových prehliadok u Mariána Kočnera sa najčastejšie skloňovalo zaistené luxusné auto, trezor či väzobne stíhaný podnikateľ. Trochu bez povšimnutia zostalo pozadie domu v Bernolákove, v ktorom policajti robili jednu z dvanástich prehliadok. Práve odtiaľ, cez otvorené okno, bolo počuť zvuky rozbrusovačky počas otvárania trezora. Na toto miesto kukláči priviedli aj Kočnera, ktorý ale celú prehliadku presedel v aute.

Novinári si v dome v Bernolákove mohli všimnúť aj ženu, ktorá pôsobila ako domáca. Podľa informácii portálu aktuality.sk tam býva pôvodná majiteľka Denisa Pávková. Táto žena je obvinená zo sprenevery 17,9 milióna eur v kauze Technopol.

O prípade písal v januári minulého roka zavraždený novinár Ján Kuciak. Advokátska kancelária pôvodného vedenia Technopol Servis vtedy pre Kuciaka uviedla, že „na základe im dostupných informácií a dokumentov vychádzajú z predpokladu, že v tejto veci sa angažuje aj Marián Kočner“.Kočner ale tvrdil, že o prevodoch v Technopole nič nevie.

Rodinný dom so záhradou kúpil od obvinenej z tejto kauzy v decembri 2016. Na otázky, prečo ho zaujala práve táto nehnuteľnosť, v tom čase povedal:

„Ja som kúpil dom, ktorý bol na predaj na internete. Bol v ponuke, čo je na tom zlé, čo je na tom trestný čin?” Kočner sa v telefonáte Kuciakovi napokon vyhrážal, že bude hľadať špinu na jeho rodinu a všetko zverejní. Pávková nepovedala, prečo dom najprv predala Kočnerovi a potom v ňom naďalej ostala bývať. Nereagovala ani na otázky, či ide o bežný nájomný vzťah s kontroverzným podnikateľom.

Kiska nehovorí pravdu a navyše zverejnil totožnosť vyšetrovateľky svojich káuz, tvrdí polícia
Tak ako prišiel o pozemok popradský zubár v kauze prezidenta Andreja Kisku, obrali pod Tatrami o cennú pôdu aj penzistku žijúcu v Poprade. Polícia už oba prípady z Veľkého Slavkova vyšetruje pre možný podvod. Pozemkové škandály pod Tatrami rieši na... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | Roman Suchý


Fakt, že Kočner kúpil dom práve od Pávkovej – jednej z hlavných postáv kauzy Technopol – je zrejmý z verejne dostupných zdrojov. Ján Kuciak dávnejšie opísal sériu zvláštnych prevodov nehnuteľností z majetku Technopol Servis, vrátane pozemkov a priestorov v budove v bratislavskej Petržalke.

Dlhoročný šéf spoločnosti Pavel Pávek doplatil na manželské spory. V roku 2015 jeho vtedajšia manželka Denisa ako predsedníčka predstavenstva a štatutárka vybrala akcie a dopísala tam svoje údaje. Následne sa začala podľa zistení novinára vydávať za majoritnú akcionárku spoločnosti Technopol Servis. Pavel Pávek s kolegami a zástupcami akcionárov však presvedčili súdy a orgány činné v trestnom konaní, že jeho manželka Denisa akcie nevlastní ani nikdy nevlastnila, takže ide o podvod.

Pávková sa pokúsila vytiahnuť zo spoločnosti Technopol Servis milióny eur aj byty v topoľčianskej novostavbe Colorhouse, no banky a súdy jej prevody zablokovali. V júli 2016 ju polícia obvinila za spreneveru akcií v hodnote takmer 18 miliónov eur.

V piatok 2. decembra bolo valné zhromaždenie firmy Technopol Servis, samotný šéf Pávek ani nikto z orgánov však o tom nevedeli. Podľa advokáta Radovana Palu z kancelárie Taylor Wessing, ktorá zastupuje pôvodných majiteľov spoločnosti a jej akcionárov, prišiel na zhromaždenie podnikateľ Jozef Dučák mladší. Akcie, ktoré si predtým prisvojila Denisa Pávková, priniesol Dučák. V tom čase ale už boli prepísané na jeho eseročku AAROW. Ako zapisovateľ mu asistoval advokát Andrej Šabík.

Danko odpovedal razantne Lajčákovi na obvinenia, že spochybňuje geopolitické ukotvenia krajiny
15 | 03 | 2019 | Roman Suchý


Štyri dni po valnom zhromaždení už boli všetky zmeny zapísané v obchodnom registri. Za firmu už mohol konať aj Jozef Dučák starší, ktorý figuroval s Kočnerom v kauze Pezinská skládka. O deň neskôr, 7. decembra, Dučák predal majetok spoločnosti Technopol Servis firme VertiCom. Jej majiteľom bol Andrej Šabík, ktorý figuroval s Kočnerom v kauze Glance House a asistoval na podivnom valnom zhromaždení.

Pozemky a časť budovy Technopolu vlastnil Šabík iba jediný deň. Už 8. decembra 2016 majetok predal novozaloženej spoločnosti REALITY FOND. Tú vlastní Peter Horváth, ktorý má tiež blízko ku Kočnerovi -podnikali spolu začiatkom 90. rokov. V ten istý deň – 8. decembra – Marian Kočner oficiálne nadobudol nehnuteľnosť, a to dom v Bernolákove od Denisy Pávkovej.

Hoci Kočner celý čas tvrdil, že s kauzou Technopol nemá nič spoločné a spájanie označil za „schizoidné výmysly“, týždenník TREND a denník SME v máji 2018 zverejnili ďalšie prepojenie. V decembrovom týždni 2016, keď firmu ovládli ľudia blízki Kočnerovi, mal kontroverzný podnikateľ dostať 500-tisíc eur na jeho osobný účet v Tatra banke práve od firmy Technopol Servis.

Novinárom transakciu nevysvetlil. V kauze Technopol sú dnes obvinené už viaceré osoby. Medzi nimi Jozef Dučák starší, Andrej Šabík, Peter Horváth „a to za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti a obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ potvrdil advokát Radovan Pala.

Podľa novej legislatívy by sa mal spôsob zaisťovania majetku upraviť
Spôsob zaisťovania majetku by sa mal meniť. Nová legislatíva má tiež upraviť, ako sa bude zaistený majetok spravovať. Má ísť o majetok zaistený najmä v trestnom konaní, ako aj v rámci medzinárodnej spolupráce justičných orgánov v trestných veciach.... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | TASR


Za spreneveru je už dlhšie obvinená aj spomínaná Denisa Pávková, ktorá dodnes býva v Kočnerovom dome. Nehnuteľnosť je zaistená prokuratúrou ako iné Kočnerove majetky.

Priateľstvo s "našim človekom" Ladislavom Bašternákom


Ladislav Bašternák je slovenský podnikateľ, kvôli ktorému Finančná správa vykonáva viac ako 20 kontrol. Hoci sa v súvislosti s bytovkou Bonaparte skloňuje najmä meno Roberta Fica, Kočner je označovaný ako Bašternákov bývalý biznis partner.

V luxusnom komplexe dokonca vlastnil byt, ktorý je v tesnom susedstve s bytom expremiéra Fica. Aby toho nebolo málo, územné rozhodnutie tohto luxusného komplexu v roku 2004 magistrát odklepol firme FORUM GROUP, kde dnes sedí dcéra Mariana Kočnera.

Bašternáka odsúdili v kauze neodvedenia dane a poistného na päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Ján Kuciak


Vyšetrovateľ NAKA obvinil Kočnera z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 8. marca. Likvidáciu mladého novinára si mal objednať kvôli jeho novinárskej práci.“Osobitne zdôrazňujem, že uznesenie o obvinení bolo vznesené na základe objektívnych dôkazov a nie na základe informácií médií či verejného tlaku,” zdôraznil prokurátor. Kočnerovi obvinenie doručili dnes. Nasledovať majú výsluchy.

Zároveň prokurátor tiež informoval o tom, že ďalším štyrom obvineným z vraždy – Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová – navrhol vyšetrovateľ predĺžiť väzbu o sedem mesiacov. Je to maximálna možná lehota, ktorú mohol navrhnúť. Prokurátor tiež nevylúčil, že obvinenie môže byť vznesené aj voči ďalším osobám.

V rámci vyšetrovania vraždy novinára prehľadávali policajné zložky aj Kočnerove nehnuteľnosti. V trezore našli okrem iného nahrávku Gorily. Podľa dozorujúcich prokurátorov vyšetrovanie Kočnerovej osoby otvorilo niekoľko desiatok ďalších vyšetrovaní.

Kočner písal sms Haščákovi: „Inak pracujem na odj**aní čuráka.“ „Povieme si, keď budeme spolu.“
14 | 03 | 2019 | Peter Králik