Prešov získal z európskych zdrojov dotáciu pol milióna eur na opatrovateľky
15 | 03 | 2019 I Peter Kralik/TASR
Podporí ňou udržanie pracovných miest pre opatrovateľky a zároveň dostupnosť opatrovateľskej služby pre obyvateľov, ktorí sú na ňu odkázaní.

Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

„Domáca opatrovateľská služba je dlhodobo vyhľadávanou sociálnou službou, ktorú v Prešove poskytujeme pre seniorov a osoby so zdravotným postihnutím. Vďaka úspešnému projektu zameranému na udržanie pracovných miest pre opatrovateľky ich dokážeme stabilizovať a zároveň zvýšiť kvalitu tejto služby," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) v súvislosti s práve začatou realizáciou projektu Podpora opatrovateľskej služby v meste Prešov.

Hlavným cieľom projektu je podľa Grejtáka podpora dostupnosti opatrovateľskej služby pre obyvateľov, ktorí sú na túto službu odkázaní, prostredníctvom udržania pracovných miest pre opatrovateľky.


Projekt zníži dopyt po inštitucionálnej starostlivosti, pretože opatrovateľská služba je klientom - fyzickým osobám odkázaným na pomoc inej osoby poskytovaná v ich prirodzenom prostredí.

Realizácia projektu, na ktorý mesto získalo 499 980 eur, potrvá tri roky - od marca 2019 do apríla 2021.

Prešovská samospráva aktuálne zamestnáva 89 opatrovateliek, ktoré poskytujú opatrovateľskú službu pre 161 klientov v pracovných dňoch v čase od 7. do 19. hod.

Opatrovateľky sa pri klientoch striedajú.

„Je to nevyhnutné. Nielen z dôvodu pracovného času, ale aj z dôvodu 'psychohygieny' zamestnancov, nakoľko mesto poskytuje službu aj psychicky chorým či imobilným klientom," povedala vedúca odboru sociálnych služieb MsÚ v Prešove Mária Humeníková.



V rámci domácej opatrovateľskej služby sa zabezpečujú všetky sebaobslužné úkony - pomoc pri obliekaní, kúpaní, stravovaní a pod., ale opatrovateľky zabezpečujú tiež udržiavanie čistoty v tých častiach domu, kde sa žiadateľ o službu zdržiava.

Opatrovateľky pomáhajú aj pri vykonávaní základných sociálnych aktivít v ich prirodzenom domácom prostredí.

Fyzická osoba môže o poskytovanie domácej opatrovateľskej služby požiadať na základe žiadosti o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu a následného právoplatného rozhodnutia.

Osoba, ktorej sa služba poskytuje, uhrádza za sociálnu službu poplatok, pričom jeho výška je stanovená v súlade so zákonom o sociálnych službách a všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov.