Podľa novej legislatívy by sa mal spôsob zaisťovania majetku upraviť
15 | 03 | 2019 I TASR

Spôsob zaisťovania majetku by sa mal meniť. Nová legislatíva má tiež upraviť, ako sa bude zaistený majetok spravovať. Má ísť o majetok zaistený najmä v trestnom konaní, ako aj v rámci medzinárodnej spolupráce justičných orgánov v trestných veciach. Zmeny má priniesť zákon o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku.


Ministerstvo spravodlivosti návrh tento týždeň predložilo do medzirezortného pripomienkovania. Právna úprava sa má uplatňovať aj v rámci iných procesov, ako sú napríklad daňové konanie, výkon medzinárodných sankcií či preukazovanie pôvodu majetku.

Zákon má tiež špecifikovať práva a povinnosti osôb dotknutých zaistením majetku a správcu zaisteného majetku, ktorým má byť Finančné riaditeľstvo SR. "Účelom správy zaisteného majetku je zabrániť, aby došlo bezdôvodne k zníženiu hodnoty zaisteného majetku alebo k jeho zmenšeniu, prípadne zabezpečiť, aby sa hodnota majetku očakávaným spôsobom zvýšila," píše sa v návrhu zákona.

Viktor Orbán: Bez kresťanstva sa stratí v Európe sloboda
15 | 03 | 2019 | TASR


Novou legislatívou sa má určiť, ktoré štátne orgány budú zodpovedné za správu zaisteného majetku."Príslušným orgánom sa na účely tohto zákona rozumie orgán verejnej moci, ktorý vydal rozhodnutie o zaistení majetku. Po podaní obžaloby alebo návrhu na schválenie dohody o vine a treste je príslušným orgánom súd," uvádzajú predkladatelia.

S navrhovanou úpravou súvisí rozšírenie katalógu zaisťovacích inštitútov v Trestnom poriadku a mal by sa ňou novelizovať Trestný zákon, a to rozšírením inštitútov slúžiacich na zaistenie majetku určeného na páchanie trestných činov, alebo ktorý je výnosom z trestnej činnosti.

Minister spravodlivosti Gábor Gál avizoval, že z pôvodného návrhu zákona odstránili nadbytočný materiál. Ten stiahol v septembri 2018 s tým, že koaliční partneri vyslovili nesúhlas s príliš komplikovaným a obšírnym znením.