Markíza ku kauze zmeniek Kočnera a Ruska: Oceňujeme prácu polície
15 | 03 | 2019 I Peter Kralik/TASR
Markíza oceňuje prácu polície a Úradu špeciálnej prokuratúry a verí, že aj toto konanie prispeje k ochrane spravodlivosti a zákonnosti v SR. Uviedol pre TASR mediálny zástupca Markízy Peter Papanek v reakcii na to, že vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek.

Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

"Aj samotné vyšetrovanie potvrdzuje, že zmenky nie sú pravé a ide o podvodnú snahu poškodiť Markízu. Markíza to opakovane uvádzala už v súdnych konaniach proti spoločnosti Mariana K. Sme presvedčení, že zistenia polície budú teraz potvrdené aj dokazovaním na súde a následným súdnym rozhodnutím," doplnil Papanek.

Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.

Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia.

"Môžem potvrdiť, že sme boli oboznámení s výsledkami vyšetrovania," povedal pre TASR advokát Mariana K. Martin Pohovej. Situáciu nechcel zatiaľ bližšie komentovať.

"V rámci záverečného oboznámenia sa s obsahom spisu som namietol množstvo relevantných procesných pochybení a zároveň som predložil znalecké posudky doslova vyvracajúce závery písmoznaleckých posudkov, ktoré zabezpečil vyšetrovateľ. Navyše je už dnes celkom zrejmé, že znalkyňa Erika Straková nedokáže okrem iných chýb zrozumiteľne vysvetliť, ako si mohla pomýliť kópiu listiny obsahujúcu podpis môjho mandanta s originálom listiny. To ju doslova diskvalifikuje ako znalkyňu podľa paragrafu 146 Trestného poriadku na ďalšie konanie," reagoval pre TASR obhajca Pavla R. Marek Para.