Lajčák a šéf holandskej diplomacie sa zhodli na potrebe prinavrátiť občanom dôveru v EÚ
15 | 03 | 2019 I TASR

Slovensko a Holandsko majú vynikajúce bilaterálne vzťahy a veľmi úzko spolupracujú. Na piatkovom stretnutí sa na tom zhodli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a šéf holandskej diplomacie Stef Blok, ktorý je na návšteve Slovenska.


Lajčák pripomenul, že počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bolo Slovensko s Holandskom a Maltou súčasťou predsedníckej trojky, a tiež pripomenul vlaňajšie 25. výročie nadviazania slovensko-holandských stykov. „Máme veľmi bohatú ekonomickú spoluprácu, množstvo holandských firiem je na Slovensku prítomných, takže naše vzájomné vzťahy sú vynikajúce,“ skonštatoval slovenský minister.

Zdôraznil, že obe krajiny sú súčasťou dvoch vitálnych zoskupení ako Európska únia a Severoatlantická aliancia, sú súčasťou eurozóny i Schengenu. Z tohto dôvodu veľkú časť rozhovorov venovali súčasnej agende EÚ. „Zhodli sme sa, že chceme vidieť EÚ jednotnú a silnú, ako globálneho hráča a hráča, ktorý vie dať odpoveď na otázky, ktoré trápia našich občanov,“ povedal Lajčák.

Všetky dôležité kauzy Mariána Kočnera
Marián Kočner je ž niekoľko mesiacov vo väzbe a čelí obvineniu z falšovania zmeniek.Najnovšie ho mal jeden z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej označiť za objednávateľa vraždy. Kočner figuroval v mnohých kauzách, o ktorých písal... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | redakcia


Partneri hovorili aj o príprave budúceho rozpočtu, prehĺbení európskej integrácie a posilnení jednotného trhu. Tiež sa zhodli na tom, že občanom je potrebné prinavrátiť dôveru v európsky projekt a znova potvrdiť jeho význam a dôležitosť.

Značnú časť rozhovorov ministri venovali aj brexitu, teda vystúpeniu Británie z EÚ. Lajčák pripomenul, že v tejto chvíli sú na stole dve možnosti – buď Británia odíde bez dohody, alebo požiada o predĺženie odchodu. „Preferujeme odchod Británie s dohodou, lebo dohoda, ktorá bola vyrokovaná, bola dobrá a nebude sa otvárať, pretože na to neexistuje dôvod,“ zdôraznil. Verí, že britská strana príde k jednotnej pozícii, ktorá získa väčšinovú podporu parlamentu.

Partneri diskutovali aj o migrácii a strategickej spolupráci. Lajčák pripomenul, že Holandsko má obrovské skúsenosti pri riešení kybernetickej bezpečnosti a „naša krajina sa to chce od holandských partnerov naučiť“. Partneri sa tiež rozprávali o slovenskom predsedníctve v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a jeho aktivitách vo Vyšehradskej štvorke. Predmetom ich ďalších rokovaní sú aj regionálne témy, ako napríklad Ukrajina alebo západný Balkán, tiež globálne témy ako klimatické zmeny.

Lajčák dodal, že návšteva Bloka ukázala blízkosť názorov na všetky zásadné otázky týkajúce sa susedstva a potvrdila blízke bilaterálne vzťahy.