Ladislav Bašternák je už vo väzení
15 | 03 | 2019 I Juraj Štubniak, tasr
Ako uvádza denník PRAVDA, Bašternákovi vo štvrtok potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia.



Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

"Osoba právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody vo výške päť rokov sa dnes dopoludnia dostavila do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," uvádza na sociálnej sieti Policajný zbor. Zdroje z väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) potvrdili, že má ísť o Ladislava Bašternáka.