Kiska poslal sústrastný telegram generálnej guvernérke Nového Zélandu
15 | 03 | 2019 I TASR

Prezident SR Andrej Kiska zaslal v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v meste Christchurch sústrastný telegram generálnej guvernérke Nového Zélandu Dame Patricii Lee Reddy. TASR o tom informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.


"S hlbokým zármutkom som prijal správu o ohavnom a nezmyselnom teroristickom útoku v meste Christchurch, ktorý si vyžiadal desiatky životov obyvateľov Vašej krajiny," napísal Kiska. Vo svojom mene, ako aj v mene obyvateľov Slovenska, vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí, ako aj všetkým Novozélanďanom. Zraneným po útoku poprial skoré uzdravenie.

Zdôraznil, že v civilizovanom svete nemá miesto žiadna nenávisť, náboženská neznášanlivosť, chorý nacionalizmus a extrémizmus akéhokoľvek druhu."Dnešná tragická udalosť ukazuje, ako veľmi dôležité je, aby sme sa všetci dôrazne postavili každému takémuto prejavu v našich spoločnostiach a tvrdo ich trestali," skonštatoval Kiska. Poznamenal, že Slovensko dôrazne odsudzuje tento "obzvlášť zákerný a zbabelý čin".

VYJADRENIE HASČÁKA: Nikdy som s Marianom Kočnerom nekomunikoval o likvidácii ktorejkoľvek osoby
Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák tvrdí, že nikdy s podnikateľom Marianom K. ani v náznakoch nekomunikoval na tému fyzickej likvidácie ktorejkoľvek osoby. Uviedol to v reakcii na medializované informácie, že mu mal Marian K. poslať SMS... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | Roman Suchý, TASR


Paľba v dvoch mešitách v Christchurchi sa začala približne o 13.45 h miestneho času. Pri útokoch zahynulo najmenej 49 ľudí a viac než 20 ďalších osôb utrpelo zranenia. Polícia zároveň objavila dve podomácky zhotovené výbušné zariadenia v automobiloch zaparkovaných pred mešitami. Zadržaní boli štyria podozriví.