Kiska nehovorí pravdu a navyše zverejnil totožnosť vyšetrovateľky svojich káuz, tvrdí polícia
15 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Tak ako prišiel o pozemok popradský zubár v kauze prezidenta Andreja Kisku, obrali pod Tatrami o cennú pôdu aj penzistku žijúcu v Poprade. Polícia už oba prípady z Veľkého Slavkova vyšetruje pre možný podvod. Pozemkové škandály pod Tatrami rieši na prešovskej NAKA tá istá vyšetrovateľka, ktorá preverovala aj daňový škandál Kiskovej firmy KTAG. Kiska sa snaží spochybniť vyšetrovanie tejto kauzy. Informuje denník Pravda.

Podľa denníka Polícia označila Kiskove slová ku kauze daní za nepravdivé.


o viac ako rok trvajúcom trestnom stíhaní v kauze, kde figuruje priamo Kiska, polícia začala konať aj v prípade dôchodkyne, ktorá sa tiež cíti podvedená. Na kauzu nedávno ako prvý upozornil denník Pravda.

„Uvedenou vecou sa Národná kriminálna agentúra (NAKA) zaoberá a preveruje ju pre podozrenie z trestného činu podvodu, viac informácií v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ. Ide o pozemky, o ktoré obrali penzistku Elenu Repelovú (86). Kauza je podobná ako prípad pozemkov popradského zubára. Ide o podobných aktérov a figurujú v nej viacerí Kiskovi známi, aj keď kupcom pozemkov dôchodkyne nebol tentoraz Kiska. „Prezident nemá žiadnu vedomosť o tom, čo a od koho kupovali pozemky iní ľudia,“ reagoval Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Pozemkové škandály pod Tatrami rieši na prešovskej NAKA tá istá vyšetrovateľka, ktorá preverovala aj daňový škandál Kiskovej firmy KTAG. Tá v prípade daní trestné stíhanie zastavila, a až ďalší vyšetrovateľ nedávno vzniesol obvinenie voči konateľovi Kiskovej firmy vo veci daňového podvodu. Približne v tom istom čase, keď vyšetrovateľka NAKA zastavila prípad daní Kiskovej firmy, na polícii neuspel ani popradský zubár. Jeho podnet s pozemkami vyhodnotili najprv ako priestupok, s tým, že jeho 1,2-hektárový pozemok má hodnotu len 120 eur. Na dané konanie polície upriamoval pozornosť aj Kiska. Po medializácii kauzy sa však ukázalo, že pozemok môže mať hodnotu až milión eur, Kiska na súde spor so zubárom o pozemok prehral a polícia obnovila vyšetrovanie v trestnej rovine.

Kiska zverejnil totožnosť vyšetrovateľky, ktorá konala v daňovej kauze a preveruje aj prípad pozemkov. Kiskovo tlačové oddelenie novinárov informovalo, že vyšetrovateľka v prípade daní „nezistila naplnenie skutkovej podstaty trestného činu“. Prípad jej bol odobratý a prokurátor poveril vyšetrovaním iného vyšetrovateľa, dodala Kiskova kancelária. Tá zverejnila aj časť vyšetrovacieho spisu, kde sú napísané mená vyšetrovateľov, ktorí prípad postupne posudzovali.

Polícia s výkladom prezidentskej kancelárie nesúhlasí a vyjadrila sa aj k tomu, že Kiska a jeho kancelária zverejňujú mená vyšetrovateľov. „Dôvody zverejňovania mien nepoznáme. Nie je pravdou, že vyšetrovateľka nevidela v danej veci trestný čin, nakoľko na základe jej začatého trestného stíhania bolo vo veci vznesené obvinenie. K odňatiu veci sa môže vyjadriť Krajská prokuratúra Prešov, ktorá má na to právo podľa trestného poriadku,“ reagoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.