Japonská centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky
15 | 03 | 2019 I TASR
Japonská centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky a prognózuje, že domáca ekonomika zrejme bude pokračovať v miernom raste. Upozornila však, že spomaľovanie v zahraničí má negatívny vplyv na export a produkciu.

Rada pre menovú politiku Bank of Japan (BoJ) po dvojdňovom zasadnutí nezmenila svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. V pomere 7 ku 2 hlasovala za pokračovanie nákupu vládnych dlhopisov, aby výnosy 10-ročných dlhopisov zostali okolo nuly. Tempo nákupov zostáva na úrovni okolo 80 biliónov JPY (634,47 miliardy eur) ročne, krátkodobá úroková sadzba na úrovni -0,1 %.

BoJ sa snaží podporiť krehký rast ekonomiky a infláciu, ktorá dlhodobo zostáva hlboko pod jej inflačným cieľom stanoveným na úrovni 2 %. Očakáva sa, že inflácia v budúcom fiškálnom roku (do 31. marca 2020) dosiahne len 0,9 %.

Banka vo vyhlásení uviedla, že "negatívny vplyv na export a produkciu má spomalenie zahraničných ekonomík". Japonská ekonomika podľa nej expanduje miernym tempom.