Danko odpovedal razantne Lajčákovi na obvinenia, že spochybňuje geopolitické ukotvenia krajiny
15 | 03 | 2019 I Roman Suchý


Andrej Danko zareagoval razantne na dnešné vyhlásenie Lajčákovho rezortu, ktorý šéfa SNS nepriamo obvinil zo spochybňovania geopolitického ukotvenia krajiny. Danko tvrdí, že ministerstvo zavádza.




„S poľutovaním sa pozerám na to, ako ministerstvo zahraničných vecí opätovne zavádza občanov. Ak by ministerstvo zverejnilo doterajšie dohody a návrhy zmlúv, ukázala by sa pravda. Budem naďalej trvať na tom, že táto bilaterálna dohoda je pre Slovensko neprijateľná,“ napísal.

Komentár Petra Tomečka: Lajčák tajným rokovaním o obrannej zmluve s USA pochováva suverenitu Slovenska
01 | 03 | 2019 | Peter Tomeček

Ďalšie kolo sporu medzi koaličnými politikmi sa rozhorelo kvôli rokovaniu so Spojenými štátmi, ktoré Slovensku ponúkli finančnú pomoc na rekonštrukciu vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni.



Zatiaľ čo predstavitelia SNS najprv tvrdili, že peniaze nepotrebujeme, a preto ich odmietli, neskôr Danko vyhlásil, že nie je o čom rokovať, lebo USA takúto ponuku našej krajine ani nepredostreli.

Šéf SNS o tejto veci hovoril vo štvrtok na stanici TA3 a rezort diplomacie dnes upozornil, že jeho vyjadrenia mali ďaleko od pravdy.

Komentár Petra Tomečka: Šéfka CDÚ prefackala Macrona, pán Lajčák má asi zlé noty
10 | 03 | 2019 | Peter Tomeček


Ministerstvo vedené Miroslavom Lajčákom (nominantom Smeru-SD)  v reakcii uviedlo, že Dankovo tvrdenie o údajnom poškodzovaní záujmov jednoty Európskej únie či podmienení finančnej injekcie za desiatky miliónov dolárov prítomnosťou cudzích vojsk, nie je pravdivé.

„Spolupráca s USA nie je v rozpore so záujmami a jednotou EÚ. Rovnaké alebo podobné dohody s USA majú uzatvorené takmer všetky krajiny NATO, z nich 20 je aj členskou krajinou EÚ," upozornilo predsedu SNS ministerstvo.

Najnovšie stanovisko zástupcov slovenskej diplomacie nepohne s postojom Andreja Danka. Ten vyhlásil, že „ministerstvo zahraničných vecí opätovne zavádza občanov".