Čínsky premiér Li Keqiang plánuje zvýšiť bilaterálny obchod s Moskvou na 200 miliárd dolárov
15 | 03 | 2019 I Roman Suchý


Čínske úrady majú v úmysle rozvíjať spoluprácu s Ruskom v oblasti elektronického obchodu, vesmírneho a leteckého priemyslu s cieľom zdvojnásobiť objem bilaterálneho obchodu, zvýšiť ho chcú na 200 miliárd dolárov. Informuje agentúra TASS. 


„Musíme spolupracovať na ďalšom rozširovaní oblastí bilaterálnej spolupráce. Budeme naďalej rozvíjať spoluprácu v oblasti obchodu, najmä s cieľom posilniť interakciu malých podnikov Ruskej federácie a ČĽR, zvýšime spoluprácu v oblasti internetového obchodu, vesmíru a letectva, ako aj posilníme kultúrne výmeny medzi národmi“povedal čínsky premiér Lee Keqiang.

"Rusko a Čína by mali prijať všetky potrebné opatrenia, aby v prvom rade zabezpečili stabilný objem bilaterálneho obchodu vo výške 100 miliárd dolárov a v budúcnosti ho zdvojnásobili!" - poukázal na premiér Lee Keqiang na zasadnutí Štátnej rady.

Podľa štatistík Hlavnej colnej správy Číny sa objem obchodu medzi Ruskom a Čínou v januári až februári zvýšil na anualizovanej úrovni o 1,7% na 16 miliárd dolárov: vývoz z Číny do Ruskej federácie v tomto období klesol o 4,8% na 7,07 USD Dovozy ruského tovaru a služieb v Číne vzrástli o 7,5% na 8,97 miliardy dolárov.





Koncom roka 2016 sa obchod medzi Ruskom a Čínou medziročne zvýšil o 2,2% a dosiahol 69,52 mld. USD,  v roku 2017 vzrástol o 20,8% na 84,07 mld. v roku 2018 presiahol 107 miliárd USD.