AKTUÁLNE: Vyšetrovateľ navrhol pre zmenky obžalobu Mariana Kočnera a Pavla Ruska
15 | 03 | 2019 I Roman Suchý, TASR
Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia.

"Môžem potvrdiť, že sme boli oboznámení s výsledkami vyšetrovania," povedal pre TASR advokát Mariana K. Martin Pohovej. Situáciu nechcel zatiaľ bližšie komentovať.

Kočner písal sms Haščákovi: „Inak pracujem na odj**aní čuráka.“ „Povieme si, keď budeme spolu.“
14 | 03 | 2019 | Peter Králik


V prípade preukázania viny hrozí obom obvineným trest odňatia slobody vo výške 12 až 20 rokov, priblížil pre TASR docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč.

Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.