Venezuela obvinila USA a Guaidóa z teroristického úroku na ropný závod
14 | 03 | 2019 I tasr

Venezuelský minister ropného priemyslu Manuel Quevedo vo štvrtok povedal, že "teroristický útok" poškodil skladovacie nádrže v závode na spracovanie ropy vo východnej časti Venezuely, informovala agentúra AFP. Quevedo z útoku obvinil Spojené štáty a lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa.


 Požiar v stredu zasiahol tri nádrže v závode na spracovanie ropy Petro San Felix vo východnej časti krajiny. Podľa AFP z miesta incidentu neboli hlásené žiadne zranenia.

Quevedo vinu pripisuje Guaidóvi, ktorý sa 23. januára vyhlásil za prezidenta Venezuely. Lídra opozície tiež obvinil z tajnej dohody so Spojenými štátmi.

"Bol to teroristický čin, ktorý odsudzujeme na medzinárodnej úrovni," povedal Quevedo štátnej televízii VTV.

Minister spomenul aj amerického senátora Marca Rubia, ktorého Caracas podľa AFP považuje za vedúceho politika v postupe USA proti vláde venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Quevedo na Twitteri oznámil, že Rubio "nariadil ďalšie násilie vo Venezuele". Guaidó a opozícia podľa jeho slov "zintenzívňujú teroristické invázie proti štátnej ropnej spoločnosti PDVSA s cieľom ovplyvniť vývoz ropy, ktorý je pre Venezuelu životne dôležitý.

Príjmy z vývozu ropy podľa AFP predstavujú 90 percent všetkých tržieb krajiny z exportu. Produkcia však poklesla v dôsledku zlého riadenia, slabých investícii a amerických sankcií, pripomína AFP.

Rozsiahly výpadok v dodávkach elektrickej energie, ktorý krajinu zasiahol minulý štvrtok, ovplyvnil aj produkciu ropy.