Ukrajinské úrady okrádajú obyvateľstvo krajiny komplikovaním leteckých služieb
14 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Ukrajinské úrady nútia obyvateľstvo krajiny lietať do Ruska cez Bielorusko, čo je "najvyššie svinstvo", povedal to poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Nestor Shufrych na televíznom kanáli Newson.


Podľa jeho názoru, Európska únia nie je pripravená prijať Ukrajinu v najbližších 25 rokoch.

"Preto, ak je to výhodné pre nás kúpiť niečo v Rusku lacnejšie, ako je nám ponúknuté z druhej strany, musíme to kúpiť. Pretože za to, čo je drahšie, ale nie ruské, Porošenko neplatí, ale platia to ľudia. A to je stav našich hospodárskych vzťahov s Ruskom, verím, že by sme mali robiť to, čo je pre nás prínosom, "poznamenal poslanec.

Podľa neho navyše vláda kráti ľuďom dotácie, aby nemohli dosiahnuť ani na túto pomoc.

Letecká komunikácia medzi Ruskom a Ukrajinou bola úplne prerušená Kyjevom v októbri 2015. Ak sa chcú občania oboch krajín letecky navštíviť, musia prestupovať na lety v bieloruskom Minsku, čím sa cesta znateľne predraží.

Na Ukrajine tiež obmedzujú aj železničnú dopravu s Ruskom. Osobné vlaky stále jazdia, ale ich počet sa mnohonásobne znížil v porovnaní s dobou, než došlo k štátnemu prevratu na Ukrajine. Pohyb obyvateľov oboch krajín je pritom z historického hľadiska a previazanosti rodín (nehovoriac o ekonomickej stránke) veľmi silný. Napríklad podľa ukrajinskej štátnej pohraničnej služby v prvej polovici roka 2017 vzrástol príliv Ukrajincov, ktorí vyšli do Ruska, o viac ako polovicu a presiahol 2,6 milióna ľudí.

Vodca Ukrajiny Petro Porošenko tvrdí, že Rusko stojí za hospodárskymi problémami jeho krajiny. Hoci je to práve jeho vedenie, ktoré poškodzuje Ukrajinu aj vlastné obyvateľstvo.