Ukážková renovácia domu v Šali poskytne kompletný návod na rekonštrukciu
14 | 03 | 2019 I Peter Kralik/TASR
Povzbudiť Slovákov k renováciám starých rodinných domov má ukážková rekonštrukcia typického štvorcového rodinného domu zo 70. rokov minulého storočia, ktorá sa začala v Šali. Jej cieľom je prestavba domu, ktorý nespĺňa dnešné kritériá v oblasti energetickej náročnosti i v oblasti kvality vnútorného prostredia, na zdravé a moderné bývanie.

Majitelia štvorcových rodinných domov nájdu na špecializovanej stránke projektu RenovActive kompletný návod rekonštrukcie domu. Postupne na stránke pribudne stavebný denník s konkrétnymi technologickými riešeniami, pracovnými postupmi a radami odborníkov, pôdorysy, rozpočet stavby a ďalšie dôležité dokumenty. Poradí tiež, ako získať niektorú z rôznych možností štátnej podpory zameranej na obnovu a rekonštrukciu domov. Návrh rekonštrukcie vypracovala architektonická kancelária Ddak, Doršic Doršicová na základe víťazného projektu v architektonickej súťaži.



Rekonštrukcia zachováva súčasný výraz domu a pritom ekonomickým a uskutočniteľným spôsobom zlepšuje kvalitu života v ňom.

Stavebné práce na projekte RenovActive budú ukončené v júli 2019. Majitelia domu v Šali, štvorčlenná rodina Hučkovcov, sa do domu nasťahujú v septembri tohto roka. Počas nasledujúcich dvoch rokov budú v spolupráci s Katedrou technických zariadení budov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave prebiehať merania kľúčových parametrov, aby sa overila funkčnosť prevádzky renovovaného domu. „Štvorcový dom, v akom bývajú Hučkovci, stojí v každej obci na Slovensku. Najčastejšie v pôvodnom stave. Šaľa pôjde príkladom pre ostatné slovenské obce,“ povedal primátor Šale Jozef Belický.

Na Slovensku je v súčasnosti takmer 800.000 rodinných domov, no len približne tretina z nich je renovovaná. V samostatnom alebo v radovom rodinnom dome žije polovica slovenskej populácie. Obyvatelia domov sú vo väčšine prípadov aj ich vlastníkmi, ktorí zodpovedajú za stav a prípadnú obnovu nehnuteľností. „Vzhľadom na fakt, že budovy spotrebúvajú 40 % energie a 90 % budov tu bude aj po roku 2050, je pre splnenie klimaticko-energetických cieľov nevyhnutné zvýšiť tempo zdravej a udržateľnej obnovy budov. A práve tento projekt ukazuje cestu, ktorou by sme sa mali vydať a byť inšpiráciou pre iných," povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla.

Iniciátorom projektu je dánska spoločnosť Velux. Projektom RenovActive sa spoločnosť rozhodla aktívne podporiť urýchlenie renovačných procesov v Európe. Pilotný projekt realizovala symbolicky v belgickom Bruseli, kde sa koncentruje tvorba európskej legislatívy. Primárnym cieľom bolo dokázať finančnú realizovateľnosť rekonštrukcie aktívneho domu v kontexte európskeho sociálneho bývania.