Ruská tajná služba FSB zažalovala denník Novaja gazeta za očierňovanie
14 | 03 | 2019 I tasr

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zažalovala nezávislý ruský denník Novaja gazeta a jedného z jeho spravodajcov za očierňovanie. Toho sa mali noviny dopustiť dvoma januárovými článkami o údajnom mučení muža z Kirgizska, zadržaného ruskými úradmi v meste Magnitogorsk po tamojšom tragickom výbuchu, ktorý si 31. decembra 2018 vyžiadal 39 obetí na životoch. Informoval o tom v stredu ruský spravodajský portál Meduza. 


 FSB tvrdí, že tieto články denníka Novaja gazeta sú "nepravdivé" a "škodia jej povesti", a noviny žiada o ich odstránenie.

Novaja gazeta v zmienených článkoch informovala, že FSB zadržala v súvislosti s výbuchom v Magnitogorsku Kirgiza, ktorého podľa jeho vlastných výpovedí i výpovedí jeho manželky a viacerých ľudskoprávnych aktivistov vo väzbe mučila. Zadržaný Kirgiz a jeho manželka však neskôr podľa miestnej prokuratúry svoje výpovede odvolali.

FSB v texte žaloby uviedla, že články "o mučení a násilí" voči mužovi, ktorého sa údajne dopustila, o nej "nepochybne vytvárajú negatívny obraz v očiach širokej škály čitateľov". Redaktori denníka Novaja gazeta v reakcii uviedli, že žalobu posúdia.

Portál Meduza v súvislosti s celou kauzou dodáva, že ruskí novinári zdokumentovali v roku 2018 viac ako desať prípadov mučenia, ktorého sa mali dopustiť agenti FSB.