R. Kvasnica: Vznesením obvinenia Marianovi K. nastala nová etapa vo vyšetrovaní
14 | 03 | 2019 I tasr

Obvinením podnikateľa Mariana K. z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, nastala podľa advokáta matky zavraždenej Romana Kvasnicu nová etapa vo vyšetrovaní. Uviedol to pre TASR s tým, že v tejto fáze bude potrebné, aby bola zákonným spôsobom obvineným preukázaná aj vina. Vyzýva preto, aby dovtedy bola rešpektovaná prezumpcia neviny u Mariana K. i ostatných obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej.


Matka zavraždenej Martiny - Zlatica, má podľa Kvasnicu záujem na tom, aby boli pred súd postavení nielen vrahovia, ale aj všetci objednávatelia, bez ktorých by sa pravdepodobne minuloročná vražda nestala. "Pani Kušnírová má zároveň záujem na tom, aby boli verejne pomenovaní všetci tí, ktorí priamo alebo nepriamo vytvorili podmienky na spáchanie tohto zločinu," podotkol pre TASR. Po štvrtku podľa advokáta nastáva vo vyšetrovaní nová etapa a v nej bude potrebné, aby bola jednotlivými vyšetrovacími úkonmi zákonne preukázaná obvineným aj vina. "Aby tu boli k dispozícii dôkazy, ktoré potvrdia zákonnosť vznesenia obvinenia, a teda postavenie týchto osôb aj pred súd," skonštatoval Kvasnica.

Ako tvrdí, Zlatica Kušnírová naďalej dôveruje vyšetrovaciemu tímu. Vidí totiž, že prípad smeruje k postaveniu osôb, ktoré pravdepodobne vraždili alebo objednali si túto vraždu, pred súd. "Dôvera pretrváva. Netreba si to však zamieňať s dôverou k vedeniu Policajného zboru SR, prípadne ministerstva vnútra," poznamenal Kvasnica.

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Kuciakovu likvidáciu si mal obvinený objednať pre jeho novinársku prácu.

Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené boli okrem Mariana K. dosiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Sú vo väzbe.