Portugalsko: Policajti demonštrovali v uliciach, žiadali vyššie platy a dôchodky
14 | 03 | 2019 I tasr

Stovky portugalských policajtov v civilnom oblečení v stredu protestovali v uliciach Lisabonu, kde žiadali vyššie platy a nárok na predčasný dôchodok. Informovala o tom agentúra AFP.


Polícia obviňuje socialistickú vládu, že nedodržala sľub prehodnotiť príplatky pre príslušníkov polície, uviedol pre AFP predseda policajnej odborovej organizácia ASPP Paulo Rodrigues. Príplatky sú v súčasnosti na úrovni 30 percent platov a neboli aktualizované už 15 rokov.

Policajti takisto chcú, aby vláda schválila možnosť predčasného odchodu do dôchodku, čo otvorí cestu nováčikom a zníži priemerný vek v policajnom zbore, dodal Rogrigues.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že "rozmrazenie" príplatkov minulý rok viedlo k zvýšeniu platu pre 1400 príslušníkov polície.

V Portugalsku sa v októbri tohto roka majú konať parlamentné voľby. Socialistická strana (PS) premiéra Antonia Costu podľa AFP vedie v predvolebných prieskumoch.

Predchádzajúce voľby v roku 2015 vyhrala konzervatívna aliancia Portugalsko napred (PaF) premiéra Pedra Passosa Coelha so ziskom 38,4 percenta hlasov; v 230-člennom parlamente však viac ako polovicu kresiel (122) získali stredoľavé strany na čele s Costovou opozičnou PS. Tie následne nepodporili program menšinovej stredopravej vlády a len šesť týždňov po víťazstve vo voľbách ju tak donútili odstúpiť. Portugalský parlament schválil v decembri 2015 program novej vlády na čele s Costom.