Poľsko: Katolícka cirkev zverejnila štatistiku s počtom detí zneužívaných kňazmi
14 | 03 | 2019 I tasr

V Poľsku zaznamenali od 90. rokov 20. storočia do polovice minulého roku 382 prípadov zneužívania detí kňazmi. Vyhlásili to vedúci predstavitelia poľskej katolíckej cirkvi na štvrtkovej tlačovej konferencii vo Varšave. Informácie priniesla agentúra AP.


Celkový počet prípadov zahŕňa podľa riaditeľa Štatistického úradu katolíckej cirkvi (ISKK) Wojciecha Sadlona 198 kňazov, ktorí sa dopustili zneužívania detí mladších ako 15 rokov a 184 kňazov, ktorí zneužívali mladistvých vo veku 15 až 18 rokov.

Súkromná nadácia na pomoc obetiam zneužívania odovzdala pápežovi Františkovi zoznam s viac ako 90 rozsudkami o zneužívaní detí, ktoré sa týkali kňazov, ako i vyše 300 prípadov, v ktorých malo dôjsť k zneužívaniu.

Arcibiskup Wojciech Polak vyjadril "zármutok, hanbu a pocit viny, že sa tieto činy stali".

Katolícka cirkev zverejnila údaje o zneužívaní detí kňazmi v Poľsku v závere trojdňového stretnutia biskupského zboru vo Varšave, ktoré sa venovalo témam pohlavného zneužívania detí a ich ochrane.

Tento krok poľskej katolíckej cirkvi nasledoval po tom, ako pápež František vo februári zvolal do Vatikánu viac ako 100 predsedov biskupských konferencií z celého sveta na krízový summit venovaný prevencii pohlavného zneužívania detí duchovnými. Pápež počas summitu zverejnil i zoznam s 21 bodmi na boj proti pedofílii.

Začiatkom marca odstránili z námestia v poľskom prístavnom meste Gdansk sochu zosnulého poľského katolíckeho kňaza Henryka Jankowského, ktorého obvinili z pohlavného zneužívania maloletých. Jankowski bol súčasťou demokratických procesov v Poľsku a v 80. rokoch pôsobil v odborovom hnutí Solidarita.