Medvedev: Rusko musí vstúpiť medzi top piatich lídrov vedeckého a technologického rozvoja
14 | 03 | 2019 I Roman Suchý


Premiér Dmitrij Medvedev je presvedčený, že Rusko je schopné vstúpiť medzi top piatich svetových lídrov vo vedeckom a technologickom rozvoji. Uviedol to na stretnutí s laureátmi ceny ruskej vlády v oblasti vedy a techniky na rok 2018. Informuje TASS.


"Naša krajina má všetky možnosti zúčastniť sa a byť prítomná medzi piatimi najväčšími krajinami sveta, ktoré vykonávajú výskum a vývoj v oblasti vedeckého a technologického rozvoja," zdôraznil premiér. Medvedev pripomenul, že Rusko už patrí k lídrom v mnohých oblastiach, vrátane chémie a matematiky.

"Máme reálnu príležitosť zaujať vedúce pozície v iných oblastiach, takže čakáme na vážny návrat z národného projektu, ktorý sa nazýva" Veda "a ktorý je teraz hlavným referenčným bodom, aby sme mohli rozvíjať našu vedu a techniku," povedal. Medvedev pripomenul, že len z federálneho rozpočtu v nasledujúcich 3 rokoch bude na tento národný projekt vyčlenených 135 miliárd rubľov. Financovanie vedy prebieha v iných oblastiach.

Keď hovoríme o vodcovstve a význame objavov domácich vedcov, spomenul si Dmitrija Mendeleeva, ktorý vytvoril periodickú tabuľku chemických prvkov. Premiér poznamenal, že nie všetky krajiny na svete nazývajú túto tabuľku „periodickou tabuľkou“, ako to robia v Rusku.



"To nie je dobré ani zlé," - povedal šéf kabinetu. Zdôraznil, že je potrebné nielen pomáhať vytvárať nové výsledky vo vede a technike, ale aj „potvrdzovať naše priority, takže neskôr bolo potrebné dokázať, že sme boli prví v jednom smere“.

Ceny boli udelené autorom 15 príspevkov, okrem toho šesť mladých víťazov. Víťazom ceny 2018 sa stalo celkovo 220 ľudí. Medzi autormi prác sú zástupcovia viac ako 20 regiónov Ruskej federácie. Ocenenia vlády v oblasti vedy a techniky sa udeľujú s cieľom stimulovať vedeckú činnosť, tvorivú činnosť vedcov a špecialistov a zvýšiť prestíž ich práce.