Komentár Slavěny Vorobelovej: Kiska a Lajčák už roky vyjadrujú radosť, že suverenita už nie je dôležitá
14 | 03 | 2019 I Slavěna Vorobelová
Niekoľko dní pred hlasovaním o prezidentovi Slovenska si zašiel premiér Pellegrini do europarlamentu pre zopár zaúch. Že kritici Slovenska potvrdili všetky dôvody pre tzv. "euroskepticizmus" je jasné.

Arogancia, neznalosť, bohorovnosť. Najmä preto budú v európskom parlamente iní, ktorých oni nazývajú extrémistami. Pellegrini opäť hovoril o našom proeurópskom smerovaní. My, pritom, nikam nesmerujeme, my v EÚ i v NATO sme. A do všetkého chceme hovoriť ako členská krajina a jej občania.

Práve floskula o smerovaní Slovenska je jedným z nástrojov spochybňovania našej schopnosti plnoprávne sa na medzinárodných veciach zúčastňovať. A iná, podstatná vec je tá dohoda s USA.

Národná koalícia nie je proti rokovaniu s USA - spojencom - o obrannej zmluve. Ide o text zmluvy. My uznávame, že rokovať sa musí diskrétne. No nie tajne.

Kiska a Lajčák už roky vyjadrujú radosť, že vraj suverenita už nie je dôležitá. Iný pud riadi Galka, Kisku i veľvyslanca USA: že môžeme niečo dostať "zadarmo", "v akcii". Lacno ako Kiska pozemky. Tak prečo nie?

Opakujeme, Národná koalícia je za dohody s USA, ich obsah však musí byť jasne výhodný pre obe strany. A naozaj nás nezaujímajú výhovorky ministerstva zahraničných vecí, drobné podfuky, táranie.

Na čele krajiny potrebujeme človeka, ktorý síce nebude "raňajkovať s Markízou", no budeme mu veriť. A takých potrebujeme aj vo vláde. J. Paška zo SNS teraz koná správne. Len čo robí Dankov štátny tajomník na ministerstve zahraničia? Národnej koalícii sa takéto veci stávať nebudú!"