VOĽBY: A k volič zakrúžkuje viacerých kandidátov, lístok bude neplatný
13 | 03 | 2019 I TASR

Pri vypĺňaní hlasovacieho lístka vo voľbách prezidenta SR si treba dávať pozor a označiť len jedného kandidáta. Ak totiž volič zakrúžkuje poradové číslo viacerých kandidátov, hlasovací lístok bude neplatný. Upozornilo na to ministerstvo vnútra.


Pozor si tiež treba dávať na to, koho krúžkujeme. Na hlasovacom lístku totiž bude 15 mien, teda toľko, koľko kandidátov sa prihlásilo pôvodne. Medzičasom už ale dvaja (Robert Mistrík a József Menyhárt) z prezidentského boja odstúpili. "V priestoroch, kde sa uskutočňuje samotné hlasovanie, bude táto skutočnosť oznámená," uvádza ministerstvo vnútra. O palác sa teda uchádza 13 kandidátov.

V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

Prezidentské voľby sú dvojkolové. Druhé kolo sa uskutoční, ak v tom prvom ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov. Plánované je na 30. marca. Hlasovať môže viac ako 4,45 milióna Slovákov. Zo zahraničia sa voliť nedá, preto Slováci žijúci v cudzine, ktorí chcú hlasovať, musia prísť na Slovensko.

Komentár Juraja Štubniaka: Pes nepriateľom TANAPu?
13 | 03 | 2019 | Juraj Štubniak


Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska. Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.