Komentár Petra Sokola: O nečestnej hre Lajčáka v prípade amerických peňazí pre Sliač
13 | 03 | 2019 I Peter Sokol
Ministerstvo obrany ukončilo rokovania o americkej investícii. Rezort odmietnutie 105 miliónov eur odôvodňuje aj tým, že nereflektuje na požiadavky slovenských ozbrojených síl. „Ponuka USA zasahuje do majetkových práv a suverenity Slovenskej republiky,“ uviedlo ministerstvo.

USA ponúkli Slovensku investície z vládneho programu Európska iniciatíva odstrašenia (European Deterrence Initiative – EDI), ktorú v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine inicioval bývalý americký prezident Barack Obama. Takéto financie ponúkajú aj ďalším krajinám NATO, zvlášť na východnej hranici Aliancie. Slovenská armáda by za ne mohla modernizovať letiská Malacky a Sliač.


Rozhodnutie ministra Gajdoša treba privítať a podporiť. Argumenty, že sme nebodaj sklamali našich spojencov v NATO sú scestné a čisté klamstvo.


Nešlo o peniaze NATO, ale USA. Nešlo o iniciatívu NATO, ale USA a cena za prijatie týchto peňazí by bola strata našej suverenity. Európska iniciatíva odstrašenia slúži výhradne na odstrašenie Ruska.


Je to iniciatíva kvôli ktorej pred časom obiehal americký minister zahraničia Pompeo pás krajín od Estónska po Bulharsko. Ak si dobre pamätáte stretol sa aj s ministrom Lajčákom. Práve bezcharakternosť a nečestná hra Lajčáka so slovenskou verejnosťou bola odhalená prerieknutím sa maďarského ministra zahraničia, že aj Slovensko rokuje s USA o zapojení sa do programu USA Európska iniciatíva odstrašenia.

Slovenský minister zahraničia nemal ani toľko slušnosti, aby slovenskú verejnosť informoval. Otázkou tak zostáva, keďže Lajčák je súčasťou rodinného klanu, ktorý podporuje Šefčoviča na prezidenta, konal by rovnako aj Šefčovič? Prečo tieto otázky niky nepadli v diskusiách. Pripomeňme, že ak by tu pôsobili americké vojská nespadali by pod slovenské zákony a právo.

Reakcia Lajčáka na Gajdoša dlho nenechala na seba čakať a opäť sme boli svedkami neúprimností. Navyše premiér Pellegrini hovorí, že vec nie je uzavretá a treba rokovať s Američanmi. V tejto chvíli je dôležité povedať aj to, že ľudia ako Lajčák, Pellegrini a Šefčovič nás vedú do otvoreného konfliktu s Ruskom.

Aj preto je dôležité ísť k prezidentským voľbám a zvoliť človeka, ktorý naopak bude naše vzťahy s Ruskom zmierovať. Takým kandidátom je výhradne Štefan Harabín. Jedine on hovorí o zrušení protiruských sankcií a zároveň jeho titul JUDr. nebol odkázaný na protekčný podpis bratislavského marxistického ideologického tajomníka komunistickej strany.

Priatelia máme už len pár dni do prezidentských volieb. Poďme spolu so Štefanom Harabinom vyčistiť Augiášov chliev slovenskej politiky od ľudí ako sú Šefčovič, Lajčák, Korčok a Kukan – rodinný klan, ktorý si sprivatizoval slovenskú diplomaciu a ktorý vždy bude slúžiť režimu nech je akýkoľvek, pretože na prvom mieste nie je pre nich Slovensko ale ich vlastná kariéra.