Vo Francúzsku pôsobí lektor slovenčiny MŠVVaŠ,ďalší záujem o výučbu sa preveruje
12 | 03 | 2019 I tasr

V aktuálnom akademickom roku pôsobí vo Francúzsku jeden lektor slovenského jazyka a kultúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na Štátnom inštitúte východných jazykov a kultúr (INALCO) v Paríži. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.


INALCO je jedinou francúzskou školou, ktorá ponúka kompletné vysokoškolské štúdium slovenčiny vo Francúzsku. Na lektoráte študuje momentálne slovenčinu 14 študentov aj so stážistami.

"Lektori pôsobia v zahraničí na základe medzinárodných zmluvných dokumentov uzatvorených medzi MŠVVaŠ SR a partnerskou stranou. Vyslanie lektorov sa uskutočňuje na základe požiadavky partnerskej strany, ktorá pre výučbu slovenského jazyka a kultúry zabezpečí vhodné podmienky (študijné odbory, programy). Ministerstvo v roku 2018 iniciovalo preverenie záujmu francúzskej strany o výučbu slovenského jazyka a kultúry na univerzitách vo Francúzsku. V súčasnosti čakáme na vyjadrenie," konštatoval odbor komunikácie.

"V predchádzajúcom období pôsobili lektori na univerzitách v Clermont Ferrand, v Štrasburgu a učiteľ v Bordeaux. Francúzska strana však už o vyslanie lektorov slovenského jazyka a kultúry nepožiadala v ďalšom období," uviedol.

V Bordeaux bola v roku 1991 zriadená aj Slovenská sekcia na miestnom Lýceu Camilla Julliana. Od školského roku 2012/2013 sa v programe nepokračuje. "Nakoľko nedošlo k dohode na spôsobe financovania učiteľa-asistenta na lýceu v Bordeaux, na základe dohody medzi slovenskou a francúzskou stranou sa nerobil nový nábor slovenských študentov do Bordeaux. Školským rokom 2012/2013, ukončením štúdia posledných žiakov, sa teda toto štúdium skončilo. Štúdium slovenských žiakov v Bordeaux nie je zakotvené v aktuálnom zmluvnom dokumente," odpovedal rezort školstva na otázku TASR, prečo došlo k zrušeniu výučby a ako vidí možnosť jej obnovenia.

Na základe údajov ministerstva v prebiehajúcom akademickom roku pôsobí v zahraničí 22 lektorov slovenského jazyka a kultúry v 15 krajinách sveta.