The Times: Ruské vojnové hry v škótskych vodách
12 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Fregata vedúca ruskú severnú flotilu  sa priblížila k základni škótskych vzdušných síl a vyvolala alarm kráľovského námorníctva a britských politikov.


"Admirál Gorškov" sa vyznačuje najnovšie inštaláciou vizuálne-optické interferencie "Filin", ktorá je schopná u nepriateľa vyvolať halucinácie.

Protidiverzné cvičenie ruskej lode pri meste Lossimuth vyvolalo nasadenie vojenského torpédoborca Kráľovského námorníctva k eskorte "Admirála Gorškov", informuje britský The Times.

Hovorca škótskej národnej strany na obranu Stuart MacDonald prudko reagoval na priechod ruskej lode a povedal, že Moskva úmyselne vytvára provokáciu vykonávaním cvičenia v teritoriálnych vodách Veľkej Británie.

Na britskom ministerstve obrany, ale poznamenali, že sa ruské lode priblížili k pobrežiu Škótska len preto, aby prečkali búrku.

"Skupina sa plavila do zálivu Mori Firth, aby prečkala búrku. Ak vám povedia, že provokovali, tak je to kačica," povedal zdroj.

Britská tlač vcelku pravidelne straší obyvateľov "ruskou hrozbou" kedykoľvek sa ruská loď len mihne Lamanšským prielivom. Médiá to podávajú ako "provokáciu" bez ohľadu na medzinárodné dohody o prejazde kanála. A samozrejme s chuťou dramaticky vysvetliť pripravenosť kráľovského námorníctva a letectva okamžite a šikovne sledovať "provokatérov".

K tomu, či teraz ruský "Admirál Groškov" použil svoju novú zbraň, aby vyvolal halucinácie Britov sa The Times už nezmienili. S istou iróniou - vzhľadom k odozve niektorých politikov - si možno ale ponechať isté pochybnosti.

Ako povedal šéf tlačovej služby severnej flotily kapitán Vadim Serga, v najbližších mesiacoch budú ruské lode a plavidlá vykonávať diaľkové plavebné cesty na rôznych miestach v oceánoch. Hlavnými cieľmi kampane je ukázať vlajku a zaistiť námornú prítomnosť v prevádzkovo dôležitých oblastiach ďalekého oceánu.