Juncker: Prial by som si, aby Slovensko malo Európu radšej
12 | 03 | 2019 I tasr

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker by si prial, aby Slovensko malo Európu radšej. Práve Stredoeurópania podľa neho "snívali" o mierovej Európe, a aj preto je úlohou Európskej únie na tom pracovať. Uviedol to v utorok v prejave pri príležitosti návštevy slovenského premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) v Európskom parlamente.


 "Ja by som si prial, aby si Slováci nemysleli, že zvyšok Európy nemá Slovensko rád. Prial by som si, aby Slovensko malo Európu radšej," konštatoval Juncker.

Súčasné predsedníctvo Slovenska vo Vyšehradskej štvorke (V4) vníma ako príležitosť na spájanie Európanov na východe a západe. "Využite vaše predsedníctvo vo V4, aby ste toto pomohli vyriešiť," apeloval na predsedu slovenskej vlády.

Juncker sa zároveň poďakoval Slovensku za podporu v určitých európskych otázkach. "Mám predovšetkým na mysli úsilie Slovenska, keď bolo treba novelizovať smernicu o vysielaní pracovníkov," povedal. Ocenil aj to, že SR sa uchádzala o sídlo Európskej agentúry práce (ELA).