Čínsky funkcionár: Západ zneužíva kresťanstvo na oslabovanie Číny
12 | 03 | 2019 I tasr

Čínsky funkcionár v pondelok na zasadnutí Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia (CPPCC) obvinil Západ z toho, že sa prostredníctvom kresťanstva snaží rozvracať krajinu, a vyzval veriacich, aby nasledovali čínsku verziu tejto viery. Informovala o tom agentúra AFP. 


 "Protičínske sily na Západe sa naďalej usilujú prostredníctvom kresťanstva ovplyvňovať sociálnu stabilitu v našej krajine," uviedol Sü Siao-chung, predseda výboru Vlasteneckého trojjedinného hnutia (TSPM) - oficiálnej čínskej protestantskej cirkvi.

Počas zasadnutia CPPCC Sü vyhlásil, že zavádzanie kresťanstva v Číne "sprevádzala intenzívna koloniálna agresia Západu", pričom dodal, že miestne kresťanstvo musí do seba začleniť čínsku kultúru. Len tak sa podľa jeho názoru budú môcť Číňania s kresťanstvom lepšie stotožniť.

Sü v tejto súvislosti zdôraznil, že TSPM podporuje vládu v tom, aby trestne stíhala osoby, ktoré chcú "v mene kresťanstva oslabiť národnú bezpečnosť (Číny)".

Toto vyhlásenie prichádza iba niekoľko dní po tom, ako americký vyslanec pre slobodu vierovyznania Sam Brownback vyhlásil, že Peking je "vo vojne s vierou", keď prenasleduje moslimských Ujgurov, budhistických Tibeťanov, kresťanov a prívržencov hnutia Falun Gong.

Protestanti sú v Číne rozdelení svojou príslušnosťou medzi neoficiálne cirkvi a cirkvi schválené štátom, v ktorých sú počas obradov často spievané aj piesne komunistickej strany.