Alžírčania po prezidentovom polovičnom ústupku ďalej protestujú
12 | 03 | 2019 I tasr

Alžírski študenti v utorok protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Abdala Azíza Butefliku odložiť na neurčito prezidentské voľby, pôvodne naplánované na 18. apríla. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Buteflikovo pondelkové oznámenie, že sťahuje aj svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, v ktorých sa chcel uchádzať o piate funkčné obdobie, nadchlo jeho odporcov.

Avšak v utorok už zosilneli pochybnosti nad prezidentovým rozhodnutím odložiť prezidentské voľby, keďže neoznámil ich nový termín - jeho odporcovia tvrdia, že mu to umožní ponechať si moc na neurčito.

Ľudia, protestujúci proti prezidentovi v uliciach už od februára, spochybňujú Buteflikovu spôsobilosť vykonávať najvyšší úrad, keďže má podlomené zdravie a po mozgovej mŕtvici z roku 2013 sa väčšinu ukrýva pred zrakmi verejnosti. Obyvateľov Alžírska hnevá aj mocenská štruktúra tejto krajiny bohatej na zemný plyn - podľa ich názoru je vládnuca elita tajnostkárska, uzavretá a skorumpovaná.

Mnoho protestujúcich teraz požaduje, aby Buteflika 18. apríla odstúpil a nečakal na hlasovanie v nových voľbách.

Študentské protesty sa v utorok už začali v hlavnom meste Alžír a plánované sú aj v ďalších mestách; celoštátne protesty sa očakávajú v piatok 15. marca.

Prezident Buteflika úradujúci od roku 1999 má vážne zdravotné problémy a na verejnosti takmer nevystupuje. Mnohí Alžírčania ho vnímajú len ako bábku v rukách armády, rodinných klanov a vplyvnej podnikateľskej elity.