SPIEGEL: Putin sa cíti odstrčený od Európanov kvôli politike Merkelovej
11 | 03 | 2019 I Martin Knobbe, Klaus Wiegrefe

Horst Teltschik bol poradcom zahraničnej politiky Helmuta Kohla. Dnes obviňuje vládu, že Rusko odradilo slabé riadenie kancelárky Merkelovej od Európy.


Teltschik (78) býva vo svojom vidieckom dome v meste Rottach-Egern, len niekoľko sto metrov vzdušnou čiarou od nehnuteľnosti dcéry Michaila Gorbačova. Teltschikov kontakt s veľkým Ruskom sa nikdy nezastavil. Bol od roku 1972 do roku 1990 najdôležitejším poradcom Helmuta Kohla v oblasti zahraničnej politiky a zúčastnil sa ako vedúci oddelenia pre zahraničnú politiku rokovania o zjednotení Nemecka. Od roku 1999 do roku 2008 viedol Teltschik Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu. 21. marca bude zverejnená jeho základná kritika nemecko ruskej politiky.

"V politike som sa dozvedel, že nejde o sympatie, ale o záujmy. Ale keď sa pýtate, áno, zažil som Putina ako okúzľujúceho, citlivého a otvoreného pre konverzáciu, "odpovedal Horst Teltschik na otázku pre Der Spiegel, kde našiel sympatie pre Putina.

Šéf Kremľa bol veľmi znepokojený otázkami európskej bezpečnosti. Bál sa tiež, že sa Rusko môže rozpadnúť. To je dôvod, prečo sa v Čečensku správal tak tvrdo, "vysvetlil jasné hranice toho, čo bolo povolené," vysvetlil politik: "Iba vedieť, že to môže človek pochopiť."

V ukrajinskom konflikte Západ urobil "veľkú chybu", zdôraznil Horst Teltschik. Bolo nutné nielen uvažovať o začlenení Ukrajiny do EÚ a NATO, ale súčasne o vypracovanie návrhov pre Rusko. Bolo možné diskutovať o možnosti vytvoriť celoeurópsku zónu voľného obchodu, ale Brusel nič neurobil, tvrdí politik.

Teltschik však priznáva, že pripojenie Krymu je "nelegálne": "Rusi to pochopili. Ale spomínam si tiež na slová Putina, ktorý hovoril, že všetci ukrajinskí prezidenti sú podvodníci. V tom má pravdu. A ak sa pozriete na dnešných kandidátov na prezidentský úrad Ukrajiny, uvedomíte si, že podvod pokračuje. "

"Putin nie je nepriateľom Európy,"zdôraznil Teltschik.

Na začiatku svojho prezidentovania bol Vladimir Putin odhodlaný zblížiť sa s Európskou úniou, bol dokonca pripravený diskutovať o členstvo v NATO, povedal Horst Teltschik, bývalý poradca pre zahraničnú politiku a bezpečnostné otázky bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla.

Európania ho odsunuli nabok, politik sa domnieva, že: "slová prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý nazval Rusko regionálnou mocnosťou, ho veľmi urazila."

"Na Západe sa radi rozhorčujú, hrozia prstom, médiá hodnotia Putina ako veľkého darebáka, ktorý je schopný čohokoľvek. Človek si nemôže všimnúť jednostrannosti takej pozície," dodal exporadca. Hovorí, že táto "jednostrannosť je dedičstvom studenej vojny" a pripomína, že "Rusko nie je Sovietsky zväz, nemá ideológiu".Teltschik tiež poznamenal, že v osobnom kontakte Putin pôsobil na neho ako "očarujúca, otvorená a citlivá osoba".

Nemecký politik vyzýva Európu, aby budovala konštruktívne vzťahy s Moskvou, rovnako ako bývalý nemecký kancelár Willy Brandt. Pripomenul, že bývalý šéf Nemecka, a to aj po potlačení "Pražskej jari" v roku 1968, išiel na Krym, aby sa stretol s generálnym tajomníkom Leonidom Brežnevom, aby konal o európskych bezpečnostných otázkach.

Je dôležité pochopiť motívy Putina, udržiavať dialóg s Ruskom, vykonávať kultúrnu výmenu, relaxovať vízové ​​obmedzenia, radí Horst Teltschik. Je presvedčený, že Rusi nebudú bláznivo útočiť na NATO.

"Záujmy Moskvy sú v podstate obrannej povahy," zdôraznil politik a dodal, že historické skúsenosti to potvrdzujú. "Karol XII., Napoleon, Adolf Hitler - to je Západ, ktorý vždy napadol Rusko. Čo pocíti normálny ruský človek, keď zistí, že nemeckí vojaci opäť stoja na ruských hraniciach?" pýtal sa novinárov Horst Teltschik.

Podľa názoru Horsta Teltschik by mala kancelárka a spolková vláda vynaložiť veľké úsilie na vybudovanie vzťahov medzi oboma krajinami, ale zrejme nechcela. Skutočnosťou je to, že dôveryhodné vzťahy sú budované postupne, vysvetľoval Teltschik: "A pre to musíte znova komunikovať, komunikovať a komunikovať".


 

 

preklad:Michal Šumichrast