Po noci je na strednom Slovensku bez elektriny viac ako 17.000 odberateľov
11 | 03 | 2019 I tasr

Po extrémne veternej noci zostalo na strednom Slovensku bez elektriny viac ako 17.000 odberateľov. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) rieši poruchy na 33 vedeniach vysokého napätia. Mimo prevádzky je 460 distribučných trafostaníc. TASR o tom v pondelok informoval Miroslav Gejdoš, hovorca SSD, Žilina.


 Podľa Gejdoša najhoršia situácia je na Orave, Liptove, Podpoľaní a severnom Honte. Poruchy hlásia z viacerých okresov Žilinského a Banskobystrického kraja.

"Nepriaznivé počasie a rizikové podmienky nedovolili elektrikárom vo viacerých prípadoch zasiahnuť okamžite. Preto začali s vyhľadávaním poruchových miest až ráno, keď sa rozvidnelo a vietor zoslabol. Momentálne vynakladajú všetky sily na to, aby situáciu upokojili. Vzhľadom na rozsah poškodenia energetických zariadení je zatiaľ ťažké odhadnúť, ako dlho im bude odstraňovanie porúch trvať," konštatoval Gejdoš s tým, že tam, kde to podmienky dovolia, bude SSD zásobovať odberateľov z iných vetiev.

V Žilinskom kraji výpadky elektriny zasiahli obce a mestá v desiatich okresoch, sú medzi nimi Nová Bystrica, Oščadnica, Nesluša, Kolárovice, Súľov, Jablonové, Vrchteplá, Vrícko, Turany, Šútovo, Liptovská Lúžna, Likavka či Važec, Východná alebo Oravská Lesná.

V Banskobystrickom kraji ide o osem okresov a postihnutí sú odberatelia v mestách a obciach ako Banská Štiavnica, Banská Belá, Banský Studenec, Počúvadlo, Braväcovo, Beňuš, Vyhne, Voznica, Látky, Detvianska Huta, Hnúšťa či Tisovec.