Maďarsko: Orbán sa s lídrom kandidátky EPP Weberom stretne v utorok
11 | 03 | 2019 I tasr

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijme predsedu frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) a lídra EPP v blížiacich sa voľbách do EP Manfreda Webera v utorok v Budapešti. Podľa agentúry MTI o tom informoval premiérov hovorca Bertalan Havasi.


 Weber záujem stretnúť sa s Orbánom s cieľom odvrátiť rozkol v ich konzervatívnej parlamentnej skupine avizoval v nedeľu pre nemecký denník Die Welt.

Havasi uviedol, že schôdzka bude neverejná a že o výsledkoch rokovania budú informovať účastníci dodatočne na základe vzájomnej dohody.

Trinásť z 56 členských strán EPP žiada vylúčenie Orbánovej strany Fidesz z tejto najväčšej európskej politickej skupiny alebo pozastavenie jej členstva vzhľadom na krajne nacionalistické a euroskeptické postoje, pripomenuli v nedeľu agentúry DPA a AFP.

"V najbližších dňoch sa budem snažiť o osobný rozhovor s Viktorom Orbánom v Budapešti, pretože sa chcem pokúsiť objasniť mu, že sa v súčasnosti nachádza na ceste odchodu z EPP," povedal Weber.

Nemecký kresťanskodemokratický politik dodal, že v spore s maďarskou vládnucou stranou nejde ani o konflikt medzi východnými a západnými štátmi EÚ, "ani o migračnú politiku, ako to niektorí tvrdia, ale o to, aké hodnoty EPP a EÚ predstavujú".

Ostrú kritiku vyvolala v poslednom čase plagátová kampaň maďarskej vlády namierená proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

Členovia EPP majú diskutovať o budúcnosti Fideszu v tejto skupine na stretnutí 20. marca.