Komentár Roda Drehera: Vzdelaní bieli liberáli sú najmenej tolerantní zo všetkých
11 | 03 | 2019 I ROD DREHER

Mám pre vás jeden zaujímavý príbeh z The Atlantic: Mapa amerických politických predsudkov. Hádajte kde vedci našli najviac ľudí s najostrejšími politickými predsudkami? Čítajte ďalej.


"Vo všeobecnosti sú podľa analýzy politicky netolerantní Američania skôr bieli, viac vzdelaní, starší a nachádzajú sa v mestských oblastiach. To zároveň sedí s iným výskumom profesorky Diany Mutzovej, ktorá zistila, že bieli vzdelaní ľudia sú relatívne izolovaní od politickej diverzity. Nerozprávajú sa s ľuďmi, s ktorými nesúhlasia, a vďaka izolácii sa im ľahšie “karikatúruje“ ich ideologických oponentov. Kontrastne, veľa ľudí inej pleti než bielej sa často stretáva s politickým nesúhlasom. Majú širšie sociálne kruhy a majú komplexnejší prehľad o druhej strane politického spektra.

V niektorých častiach krajiny, napríklad v Severnej Karolíne a v štáte New York majú ľudia tolerantnejšie názory, aj keď často s oponentom nesúhlasia. Na iných miestach, napríklad v Massachusetts alebo na Floride, sú ľudia netolerantní. Rýchlejšie si vytvoria o svojom oponentovi najhoršie predsudky."

Vzdelaní bieli ľudia sú najmenej politicky tolerantní vrámci celej krajiny. To sú ľudia, ktorí často bývajú práve vo veľkých mestách ako sú Boston, New York a Washington. Veľmi by som chcel vidieť výsledok demografickej štatistiky vo veľkých mediálnych domoch, tak ako aj v iných inštitúciach Spojených štátov. Z iných demografických údajov vieme, že čím ste vzdelanejší, tým je väčšia pravdepodobnosť toho, že ste liberál.

Politicky najnetolerantnejší okres v Amerike je okres Suffolk v Massachusetts, kde sa nachádza aj mesto Boston. Vo vedľajšom okrese, Middlesex, sa nachádza Cambridge, teda miesto kde sa nachádza Harvard. Podľa výskumníkov je Middlesex na tom tak isto zle v ohľade predsudkov ako Suffolk. Takže najelitnejšia vysoká škola v krajine sa nachádza na mieste, kde sú najväčšie politické predsudky – v tomto prípade ide o predsudky voči Republikánom.

Zaujímavé, že? Zoberme si ďalšie okresy – okres Mercer, New Jersey, kde sa nachádza univerzita Princeton a okres New Haven, Connecticut, kde sa nachádza univerzita Yale sú tiež zaradené medzi tie, ktoré majú viac predsudkov proti Republikánom než zvyšok krajiny.

Nesmieme zabudnúť na to, že existujú aj miesta, ktoré majú obrovské predsudky voči Demokratom, no tieto skupiny sú v spomínaných miestach skôr marginálne.

Ak ste vzdelaný liberál vo veľkomeste, je vysoká pravdepodobnosť toho, že neviete ako sa rozprávať a argumentovať s Republikánmi. Kultúrny a politický establišment vo veľkomestách je veľmi liberálny. Zaujímavosťou je, že polarizácia v iných mestách ako sú Dallas, Houston a Austin je vysoká, keďže predsudky majú obe strany politického spektra. Opäť si môžeme všimnúť polarizáciu - establišment je v týchto mestách ovládaný Demokratmi. Mnoho ľudí mimo štátu Texas si to ani neuvedomuje. Môžeme si všimnúť, že aj celý štát Florida je silno polarizovaný. Je ale fascinujúce, že mimo zahustených oblastí mesta New York je rovnomenný štát jeden z najmenej politicky polarizujúcich.

Schizofrénia rozožiera vládne strany aj z vnútra? Alebo biznis? Nehodiace sa škrtnite...
11 | 03 | 2019 | Juraj Štubniak


Ako sa ďalej uvádza v článku:

Ako sa politika stáva viac o identite než o samotných princípoch politiky, naša politická náklonnosť je čoraz viac o tom, kde sme vyrastali a kde sa cítime byť „ako doma“. V tomto ohľade sa politika stáva čoraz viac niečim, čo pripomína skôr náboženstvo.

Vytváranie domnienok o politickej príslušností založených na ich rase alebo vierovyznaní je jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Afroameričania sú označkovaní ako Demkorati, tí, ktorý chodia v nedeľu do kostola sú zas Republikáni. (Tu ale môžeme vidieť, že ako vždy, stereotypy skôr maskujú zložitosť situácie; približne polovica čiernych Američanov chodí do kostola aspoň raz týždenne, čo je štatisticky mnohonásobne viac než u bielych Američanov.

Inými slovami, predsudky v dnešnej dobe sa často preplietajú medzi sebou a končia “zamotané“ v jednom klbku, kde sa pomaly zlievajú dokopy. „Američania sú naozaj rozdelení, ale nie v ich názoroch; sú rozdelení v medziach identity,“ hovorí Mason. „A čím viac identít je v hre, tým viac charekteristík sa vytvára. Vďaka tomu je pre ľudí ťažšie so sebou navzájom súhlasiť, aj keď sa ich názory začnú meniť.“ Politika sa stáva proxy bojiskom iných hĺbkových divízii, ktoré vôbec nesúvisia s enviromentálnou reguláciou alebo daňami."

Celý článok určite stojí za prečítanie. Nebudete zrovna mrhať svojim časom, no nie je to zrovna nič povzbudzujúce. Čo na tom najviac vyniká je práve to, že ľudia, ktorí ovládajú médiá a iné kultúrne inštitúcie, sa najviac oháňajú slovom “diverzita“, no pritom práve oni sú tými, ktorí sú najnetolerantnejší, monokulturálni bieli liberáli. Hovorte si o Trumpovi čo chcete, ale práve on týchto ľudí takpovediac “odhalil“.

 

Z The American Conservative Magazine preložil: Alexander Adamecký