Česko: V dôsledku silného vetra sú bez elektriny desaťtisíce domácností
11 | 03 | 2019 I TASR
Po celej Českej republike zasahovali v nedeľu hasiči kvôli silnému vetru a v zásahoch budú zrejme pokračovať aj počas noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž sprísnil výstrahu pred silným vetrom, ktorý by mohol miestami dosahovať aj rýchlosť orkánu, informuje internetová stránka televízie Nova.

Český rozhlas Radiožurnál informoval, že bez elektriny je viac ako 130.000 domácností. Energetické spoločnosti vyhlásili kalamitný stav na takmer celom území Českej republiky s výnimkou Prahy, južnej a juhovýchodnej Moravy.

Hasiči uskutočnili už desiatky výjazdov - najčastejšie ide o stromy, ktoré popadali cez cestné komunikácie a spôsobujú komplikácie v doprave. Ľudia majú navyše problémy s elektrinou, vietor poškodil vedenie na mnohých miestach v krajine, približuje spravodajský server tn.nova.cz.

Počasie narušilo aj železničnú dopravu. České železnice na svojej webovej stránke hlásili na pondelok viacero zrušených vlakových spojov napríklad na trati Praha - České Budějovice.

Nová výstraha pred silným vetrom platí pre celé územie ČR až do pondelkového dopoludnia. Meteorológovia tiež vydali varovanie pred povodňami, ktoré hrozia na juhu Čiech.