Letecké nešťastie v Etiópii: Lietadlo bolo nové a pilot skúsený
10 | 03 | 2019 I tasr

Na palube lietadla Boeing 737 Max-8, ktoré v nedeľu krátko po štarte havarovalo v Etiópii, boli cestujúci s pasmi 32 krajín a OSN. Haváriu neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Informovala o tom agentúra AFP. 


Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines v nedeľu popoludní zverejnila zoznam krajín a počet cestujúcich z nich na palube havarovaného lietadla.

Podľa oficiálnych informácií z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zahynuli aj štyria občania Slovenskej republiky.

Najvyšší počet obetí - 32 - podľa zverejneného zoznamu pochádzal z Kene.

O život prišlo aj 18 Kanaďanov a deväť Etiópčanov. Po osem obetí pochádzalo z Talianska, Číny a USA, informoval generálny riaditeľ leteckej Tewolde Gebremariam na tlačovej konferencii v Addis Abebe.

Dodal, že Británia a Francúzsko mali na palube lietadla po sedem občanov, Egypt šiestich, Holandsko piatich a India štyroch. Štyri osoby cestovali na pasy OSN.

Z bilancie zverejnenej britskou BBC vyplýva, že zahynuli aj traja Rusi, dvaja Maročania a dvaja Izraelčania.

O život prišiel aj jeden občan Belgicka. Po jednom občanovi pri havárii stratili aj Uganda, Jemen, Sudán, Togo, Mozambik a Nórsko.

Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že na zozname cestujúcich boli aj dvaja Španieli.

Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií.

Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.