Vinohradníci v Česku oceňujú využívanie dronov na boj proti chorobám
09 | 03 | 2019 I TASR

Vinohradníci využívajú modernú techniku, ktorá im pomáha chrániť vinič. Drony môžu odhaliť napríklad netypickú farbu listov a zabrániť miliónovým škodám. Nočná mora vinohradníkov, choroba ESCA, sa totiž prejavuje žltými škvrnami na listoch viniča, ktoré pripomínajú tigriu srsť.


„Zatiaľ sa proti nej nedá nijako bojovať. Napadnutý ker sa musí vyrezať a odniesť preč, aby sa choroba nešírila,“ pre portál iDNES to uviedol Jan Grabec, vedúci prevádzky viníc Víno Blatel.

Konateľ vinárstva Znovín Pavel Vajčner povedal, že budúcnosť je v tom, „aby sme pristupovali ku každej hlave viniča individuálne“. Práve z dôvodu individuálneho prístupu spolupracujú vinohradníci s vedcami z brnianskej Mendelovej univerzity a spoločne mapujú vinice pomocou dronov.„Pri mapovaní poznáme, kde je choroba najrozšírenejšia, kde je nedostatok určitých živín, kde je aká teplota a ako s ňou pracovať,“ dodal Vajčner.

Zamestnanec ambasády USA v Moskve chcel preniesť do lietadla mínometný granát
Letisková kontrola na moskovskom letisku Šeremetievo v sobotu zadržala zamestnanca amerického veľvyslanectva, ktorý sa pokúšal preniesť vo svojej batožine nefunkčný mínometný granát. Ako uviedla agentúra Interfax, ruská diplomacia tento čin... Čítať ďalej
09 | 03 | 2019 | TASR


Drony snímajú vinice, zhromažďujú údaje a zostavujú sa z nich rastové indexy. Na ich základe potom vedci vypracúvajú metódu, vďaka ktorej zistia, ktoré kry choroba ESCA napadla. Bezpilotné monitorovanie vo viniciach sa dá využiť aj na monitorovanie sucha, výživových problémov rastlín, prognózy úrodnosti hrozna a jeho kvality.

Prvé využívanie dronov vinohradníci oceňujú.„Jedným z prvých výstupov je určenie teploty vinohradu. Ukazuje sa, že jeho zelené časti majú inú teplotu než nepokryté. Takže už vieme, že počas letného obdobia by sme nemali mať pôdu holú,“ povedal vinohradník vinárstva Sonberk v Popiciach Roman Slouk.