Venezuela musí zaplatiť americkému koncernu odškodnenie
09 | 03 | 2019 I TASR

 Uprostred mocenského politického boja vo Venezuele bola krajina odsúdená na zaplatenie odškodného americkému koncernu ConocoPhillips vo výške 8,7 miliardy USD za znárodnené ropné projekty. Po niekoľkoročnom spore o tom rozhodol v piatok arbitrážny orgán Svetovej banky.


Koncern žiadal až 30 miliárd USD. Odškodnenie v takej výške si nenárokoval nijaký podnik za zoštátnenie svojho majetku bývalým šéfom Venezuely Hugom Chávezom. Conoco rozhodnutie privítalo. Jeho vedenie uviedlo, že vláda ilegálne a bez odškodnenia nemôže odňať súkromný majetok. Postoj venezuelskej vlády k rozhodnutiu sa zatiaľ nepodarilo získať.

Portál FAZ.net napísal, že teraz pokračuje mocenský boj medzi Chávezovým nástupcom Nicolásom Madurom a prechodným prezidentom Juanom Guaidóm, ktorý sa zaňho vyhlásil sám. Madura podporuje Rusko a Čína, Guaidóa podporujú Spojené štáty a viaceré ďalšie krajiny.

Chávez pred rokmi znárodnil viaceré dôležité strategické podniky. Medzi nimi boli cementárne a oceliarne. V roku 2007 prevzala Venezuela aj tri ropné projekty ConocoPhillips. V prípade amerického ropného koncernu tribunál Svetovej banky označil v roku 2013 postup vlády za nezákonný a pred dvoma rokmi zamietol odvolanie Venezuely. Venezuelský štátny koncern Petroleos musel vlani zaplatiť americkej firme dve miliardy USD.

Slovenská vzduchovka zaujala verejnosť na veľtrhu v Norimbergu
Slovenská vzduchovka Perun, v bývalom Československu známa ako Slavia, zaujala nemeckú verejnosť na aktuálnom medzinárodnom veľtrhu pre poľovnícke a strelecké športy a outdoorové aktivity IWA Outdoor Classics v Norimbergu. Záujem o vzduchovku... Čítať ďalej
09 | 03 | 2019 | TASR


Venezuela patrí v Latinskej Amerike medzi najväčších producentov ropy. Chybným manažmentom, slabými investíciami a v dôsledku amerických sankcií klesla produkcia ropy v krajine na najnižšiu úroveň za 70 rokov. V dôsledku poklesu exportu komodity sa členská krajina OPEC dostala do hlbokej hospodárskej krízy.