Polícia zatkla v Turecku kurdských hladovkárov zo strany HDP
09 | 03 | 2019 I TASR

Turecká polícia zadržala v rámci cielenej operácie sedem členov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Agentúru DPA o tom v sobotu informovala hovorkyňa tohto politického subjektu. Uvedené osoby zatkli v piatok večer v hlavnom sídle strany v Diyarbakire, provincii na juhovýchode Turecka obývanej prevažne kurdskou národnostnou menšinou.


Zadržaní začali predtým hladovku zo solidarity s poslankyňou za HDP Leylou Güvenovou, ktorá sama drží podľa tureckých médií hladovku už od vlaňajšieho 8. novembra. "Nemožno len tak svojvoľne a temer každodenne vtŕhať do objektov legálnej politickej strany. Neakceptujeme takéto protizákonné správanie," povedal v sobotu novinárom Musa Farisogullari, poslanec za Diyarbakir. "V našom odpore budeme však aj napriek tomu naďalej pokračovať," zdôraznil.

Farisogullari tvrdí, že policajti použili proti členom jeho strany násilie a v budove porozbíjali okná a vyvalili dvere. Predstavitelia diyarbakirskej polície bezprostredne udalosti v centrále HDP nekomentovali.

Güvenová svojou hladovkou protestuje proti podmienkam, v ktorých je v Turecku väznený kurdský vodca Abdullah Öcalan, vodca Strany kurdských pracujúcich (PKK). Ju prepustili z väzenia v januári. Väznená bola necelý rok.

Aj dvadsiatnici môžu mať problém s pamäťou, radí psychologička
Zabúdanie sa netýka len starších ľudí. Často majú problém s pamäťou aj tí mladší – dvadsiatnici či tridsiatnici, ktorí sa pre to rozhodnú vyhľadať odborníka. Obávajú sa totiž, že môžu mať Alzheimerovu chorobu. TASR viac o problematike zabúdania... Čítať ďalej
09 | 03 | 2019 | TASR


Stranu PKK považujú Turecko, Spojené štáty i Európska únia za teroristickú organizáciu. V Turecku sa 31. marca konajú komunálne voľby. Zásahy vlády v Ankare proti poslancom, aktivistom a stúpencom strany HDP sa zintenzívnili po neúspešnom pokuse o protištátny vojenský prevrat z roku 2016.