Briti chcú do roku 2030 produkovať tretinu elektriny z pobrežných veterných fariem
09 | 03 | 2019 I TASR

Británia plánuje zhruba o desať rokov generovať z pobrežných veterných fariem približne tretinu svojej elektrickej energie. V minulom roku pokryli pobrežné veterné parky spolu s veternými parkmi na pevnine 17 % spotreby elektriny v krajine.


Britská vláda zverejnila tento týždeň plány, v rámci ktorých chce podporiť investície firiem do výroby zariadení v oblasti veternej energie. Chce, aby do roku 2030 predstavovali v Británii vyrobené produkty v rámci celkových projektov v oblasti pobrežnej veternej energie približne 60 %.

Britská vláda tak chce ešte viac posilniť sektor, v ktorom je krajina už teraz svetovou jednotkou. Británia je najväčším trhom na svete v produkcii elektriny z pobrežných veterných fariem. Na celosvetovej kapacite v rámci tohto sektora sa podieľa približne 40 %.

Krajina je domovom aj najväčšej pobrežnej veternej farmy na svete Walney Extension od dánskej firmy Orsted. Inštalovaný výkon farmy s 87 veternými turbínami dosahuje 659 megawattov (MW), pričom niektoré z turbín dokážu generovať 8,25 MW elektrickej energie.

Hotelieri zdôrazňujú potrebu novej inštitúcie pre cestovný ruch
Nová inštitúcia pre cestovný ruch je na Slovensku potrebná. Myslí si to generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. Jedným z hlavných dôvodov je napríklad nastavenie systémového financovania súvisiaceho s... Čítať ďalej
09 | 03 | 2019 | TASR


Podľa Londýna by tieto plány mali podporiť aj komunity žijúce na pobreží a zabezpečiť, aby si Británia udržala prvenstvo v tejto oblasti. Vláda chce zároveň výrazne zvýšiť počet pracovných miest v sektore pobrežnej veternej energie. Do roku 2030 by sa počet kvalifikovaných zamestnancov v tomto sektore mal strojnásobiť na 27.000.

Británia plánuje do roku 2025 ukončiť produkciu elektriny z uhlia, aby splnila záväzky, čo sa týka znižovania emisií CO2. Navyše zlyhali aj niektoré plány v oblasti jadrovej energie, čo vládu prinútilo viac sa zamerať práve na veternú energiu, ktorá je pre ostrovnú krajinu ideálny energetický zdroj.