Výstavu o kremnickej čipke obohatili ďalšie exponáty
06 | 03 | 2019 I tasr

Aktuálnu výstavu kremnického Múzea mincí a medailí, ktorá približuje kremnické čipkárske školy, sa rozhodli múzejníci predĺžiť do konca apríla. Zároveň ju doplnili o novú vitrínu s prácami, ktoré múzeu darovali samotní návštevníci. 


Na výstave Cesta kremnickej čipky sa návštevníci dozvedia nielen niečo z histórie kremnických čipkárskych škôl, ale môžu si pozrieť najstaršiu čipku zo 17. storočia pochádzajúcu z jednej z hrobiek z Kostola sv. Kataríny, staršie práce žiačok bývalej Štátnej čipkárskej školy v Kremnických Baniach, ktoré pochádzajú zo súkromných zbierok, ale i súčasné práce členiek klubu paličkovanej čipky v Kremnici.

Hodrušskú čipku predstavujú na výstave členky žiarskeho klubu paličkovania pri Pohronskom osvetovom stredisku. Špaňodolinské čipky zapožičala pre výstavu Soňa Bezuchová, pomôcky na paličkovanie Milan Vigaš a niekoľko prác i predseda občianskeho združenia Banícke bratstvo Herrengrund – Špania Dolina Andrej Sitár.



V deň vernisáže sa konala aj prezentácia knihy Kremnické čipkárske školy 1888 – 1953, ktorú autorka knihy a zároveň odborná pracovníčka Múzea mincí a medailí a spoluautorka scenára výstavy Lucia Krchnáková napísala na základe vlastného výskumu dobových dokumentov v slovenských archívoch.

"Výstavu sme sa rozhodli doplniť o novú vitrínku so získanými prácami, ktoré nám ľudia poskytli po návšteve výstavy a na základe prečítania knihy a identifikácie niektorých osôb v nej uvedených," informovala Miriam Kostrianová, odborný referent propagácie kremnického Múzea mincí a medailí.

Pre detských návštevníkov je zase pripravený detský sprievodca výstavou. Zároveň sa deti môžu zapojiť do tvorivých aktivít a vyskúšať si napríklad hry s niťou a navrhnúť vlastný "čipkovaný" vzor, závesný mini objekt z bavlnenej priadze alebo vytvoriť frotáže čipiek.