Hospodárstvo: Objem čínskych investícií v Európe klesol vlani na 4-ročné minimum
06 | 03 | 2019 I tasr

Čínske spoločnosti vynaložili vlani na akvizície firiem v Európe podstatne menej financií než v roku predtým, pričom ich objem dosiahol 4-ročné minimum. Ukázala to v stredu publikovaná správa nemeckého inštitútu Merics a americkej poradenskej firmy Rhodium Group, ktorú zverejnila agentúra DPA.


Priame investície čínskych firiem v krajinách Európskej únie dosiahli v minulom roku 17,3 miliardy eur. Oproti roku 2017 to predstavuje pokles o 40 % a zároveň najmenší objem od roku 2014.

Aj keď celkový objem financií čínskych spoločností v EÚ klesol, v Nemecku zaznamenal mierny rast. V najväčšej ekonomike Európskej únie sa objem čínskych investícií zvýšil približne o 300 miliónov na 2,1 miliardy eur. K minuloročným akvizíciám v Nemecku patrilo napríklad prevzatie farmaceutickej spoločnosti Biotest čínskou firmou Tiancheng alebo výrobcu autokomponentov Grammer spoločnosťou Ningbo Jifeng.

Príčin poklesu záujmu čínskych investorov o európske firmy je viacero. Na jednej strane to spôsobuje pokračujúca prísna kontrola kapitálových tokov zo strany Pekingu, ale aj pritvrdzovanie pravidiel v Európe v oblasti zahraničných investícií, uvádza sa v štúdii Thila Hanesmanna, Agathy Kratzovej a Mikka Huotariho. Tie vedú k odkladaniu, či blokovaniu čínskych investícií. Navyše, dá sa očakávať, že tieto pravidlá sa budú ešte sprísňovať.

Okrem poklesu investícií čínski investori v minulom roku prvýkrát predali väčší objem akcií európskych firiem. Ako ukázala štúdia, v roku 2018 predali čínske spoločnosti pôvodne kúpené akcie v Európe v hodnote približne 3 miliardy eur.

Aj napriek prísnejším kontrolám však autori štúdie očakávajú, že Európa bude pre čínskych investorov naďalej atraktívnou lokalitou. Čiastočne k tomu prispieva aj obchodný spor so Spojenými štátmi.