Exšéfa LafargeHolcim zbavili obvinenia z financovania islamistov v Sýrii
06 | 03 | 2019 I tasr

Francúzska prokuratúra stiahla obvinenie z financovania teroristickej skupiny, ktoré svojho času vzniesla voči Ericovi Olsenovi, bývalému generálnemu riaditeľovi spoločnosti LafargeHolcim - najväčšiemu svetovému výrobcovi cementu. Informoval o tom v utorok spravodajský portál Le Point. 


Aféra okolo účinkovania LafargeHolcim v Sýrii prepukla v roku 2016 - rok po tom, ako zlúčením švajčiarskej spoločnosti Holcim a francúzskej Lafarge vznikla LafargeHolcim.

Táto firma je podozrivá i z nákupu ropy od džihádistickej organizácie islamský štát (IS), čím porušila embargo EÚ z roku 2011. Firma LafargeHolcim je vyšetrovaná aj v súvislosti s neposkytnutím dostatočnej ochrany svojim sýrskym zamestnancom po tom, ako zo Sýrie odcestovali manažéri a ostatní nesýrski zamestnanci. Vo veci ohrozenia životov týchto ľudí je Olsen obvinený aj naďalej.

Samotný koncern LafargeHolcim bol začiatkom júla 2018 francúzskym súdom obvinený z podielu na financovaní terorizmu i z podielu na zločinoch proti ľudskosti.

Koncern totiž údajne vyplatil organizácii Islamský štát najmenej 13 miliónov eur za to, že jeho továreň na severe Sýrie mohla fungovať aj počas vojny. Spoločnosť však pritom údajne nebrala ohľad ani na vlastných miestnych zamestnancov, ktorí sa stávali obeťami únosov či dokonca vrážd.

Podľa mimovládnych organizácií ide o prvý prípad, keď sa podarilo dohnať k zodpovednosti nadnárodnú firmu pôsobiacu v zóne vojnového konfliktu.

Vyšetrovanie vyvolalo otázky, či francúzske úrady vedeli o dohodách koncernu v Sýrii, či pred nimi "zatvárali oči", prípadne, či dokonca nepodporovali podobné aktivity.

Olsen bol jedným z ôsmich bývalých manažérov obvinených z financovania teroristickej skupiny a/alebo ohrozenia ľudských životov počas pôsobenia firmy v Sýrii.

Rozhodnutie prokuratúry o stiahnutí obvinenia z financovania teroristickej skupiny Olsen privítal a uviedol, že sa takto "očistilo jeho meno" a bude môcť pokračovať v kariére.